Türkiye, ifade özgürlüğü ihlallerinde 'Avrupa lideri'

Türkiye, ifade özgürlüğü ihlallerinde 'Avrupa lideri'

AİHM'nin 2020 yılı raporuna göre, Avrupa'da ifade ve düşünce özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ülke Türkiye oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2020 yılı raporuna göre, Avrupa'da ifade ve düşünce özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ülke Türkiye oldu.

AİHM'nin Strasbourg'daki merkezinde düzenlenen basın toplantısında, mahkemenin geçen yılki çalışmalarına ilişkin veriler açıklandı.

Euronews'te yer alan habere göre, AİHM geçen yıl toplam 871 davada karar açıkladı. Davaların 762'sinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmedilirken, 84'ünde ihlal bulunmadı. Davaların 6'sı dostane çözümle, 24'ü ise diğer yollardan sonuçlandı. 

31 Aralık 2020 tarihine kadar, AİHM'de karara bağlanmayı bekleyen davaların yüzde 22,4'ünü Rusya'dan gelen başvurular oluştururken, yüzde 18,1’ini ise Türkiye’den gelen başvurular oluşturdu.

Rusya ve Türkiye'yi, sırasıyla, yüzde 16,8 ile Ukrayna, yüzde 12,2 Romanya ve yüzde 5,6 ile İtalya izledi.

Türkiye'den gelen başvurular ise geçen yıla oranla yüzde 27'lik artış gösterdi. AİHM Başkanı Robert Spano bu artışın, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk mahkemelerinde görülen davaların sonuçlanmaya başlanmasından kaynaklandığını ifade etti.

AİHM, 2020 yılında Türkiye hakkında 97 karar açıklarken, 6'sında herhangi bir ihlal tespit edilmedi, bir dava dostane çözümle, beş dava ise diğer yollardan sonuçlandı.85 davada ise AİHS'nin en az bir maddesinin ihlal edildiği kararına varıldı.