Türkiye F-35 programına dönmek için 750 bin dolara lobi şirketi tuttu

Türkiye F-35 programına dönmek için 750 bin dolara lobi şirketi tuttu

Arnold & Porter'la anlaşan Türkiye, Temmuz 2019'da çıkarıldığı F-35 programında kalabilmek için ABD'de 750 bin dolara lobi şirketi tuttu.

Türkiye, S-400 krizi sebebiyle çıkarıldığı F-35 programında kalmak için ABD'de lobi şirketi tuttu. Savunma Sanayii Başkanlığı'na (SSB) bağlı SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi, Washington DC'nin en prestijli hukuk firmalarından biri olan Arnold & Porter'la anlaştı.

Euronews'un haberine göre; yabancı ülkeler adına lobi faaliyeti yapan firmalar için zorunlu olan ve adalet bakanlığına yapılan başvuru belgesine göre Savunma Sanayı Başkanlığı, F-35 programındaki ABD'li ticari paydaşlar konusunda stratejik danışmanlık ve erişim karşılığında 750 bin dolar ödeyecek. 1 Şubat'ta başlayan sözleşme altı ay boyunca geçerli olacak.

HERHANGİ BİR VAAT VEYA GARANTİ YOK

Arnold & Porter'ın yaptığı başvuruda lobi şirketinin, "halihazırdaki karmaşık jeopolitik ve ticari faktörleri göz önünde bulundurarak SSB ve Türk tedarikçilerin F-35 programında kalması yönünde stratejik danışmanlık" yapacağı vurgulandı.

Şirket ayrıca SSB'nin programda stratejik müttefik olarak kalmasının önemini anlatmak için ABD'li ticari paydaşlara ulaşacak.

Arnold & Porter'ın, konuyla ilgili SSB'ye herhangi bir vaat veya garanti vermediği de belirtilirken, başarılı bir sonuç alınmasa dahi anlaşılan ödemelerin yapılacağı belirtildi.

TÜRKİYE PROGRAMDAN ÇIKARILMIŞTI

ABD eski Başkanı Donald Trump, Temmuz 2019'da Türkiye'nin çok uluslu F-35 programından çıkarıldığını açıklamıştı. Fakat sonrasında Savunma Bakanlığı, kritik parçaların gelecek yıl sonuna kadar Türkiye'deki savunma sanayi şirketlerinden tedariğine devam edileceğini açıklamıştı.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi Washington ile Ankara arasında krize neden olmuştu. Yapılan alım nedeniyle ABD, Türkiye'ye yaptırım kararı almıştı.