Türkiye Avrupa'da en pahalı alkol sırasında ikinci

Türkiye Avrupa'da en pahalı alkol sırasında ikinci

Türkiye Avrupa'da alkollü içeceklerin en pahalı fiyata satıldığı ülkeler arasında Arnavutluk'tan sonra ikinci oldu.Avrupa Birliği üyesi olan 28 ülkede ortalama 100 Euro olan içki, Türkiye'de 163 Euro.

23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin ardından şeker, çay, elektrik ve motorine yapılan zamların ardından sigara ve alkollü içki fyatları da yükseldi. Yapılan son değişiklikler ile sigaranın özel tüketim vergisi (ÖTV) 50 kuruş, 50 cl'lik biranın ÖTV'si 42 kuruş, 70'lik rakının ÖTV’si 7.27 lira ve 70'lik şarabın ÖTV’si 58 kuruş arttı. Yapılan son zamlarla birlikte Türkiye Avrupa'da alkollü içeceklerin en pahalıya satıldığı ülkeler arasında yer aldı.

AB'DE 100 EURO OLAN İÇKİ TÜRKİYE'DE 163 EURO
TÜİK'e göre fiyat düzeyi endeksi; ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olarak tanımlanıyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade ediliyor.Bu da Türkiye'de alkollü içeceklerin AB ortalamasına göre yüzde 63 daha pahalı olduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE'NİN SATIN ALMA GÜCÜ AVRUPA'DAN YÜZDE 35 DAHA DÜŞÜK 
Eurostat tarafından açıklanan satın alma gücü paritesine göre kişi başına gayri safi yurt içi hasıla endeksi 2018 yılı geçici sonuçlarına göre 28 AB ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 65 oldu. Bu, Türkiye'nin satınalma gücünün AB ortalamasına göre yüzde 35 düşük olduğu anlamına geliyor. Türkiye bu kategoride 37 Avrupa ülkesi içinde 29. sırada yer alıyor. İlk sırada 254 puan ile Lüksemburg bulunurken son sırada 31 endeks puanı ile Arnavutluk yer alıyor.
 

DAHA FAZLA