Türk Yoğun Bakım Derneği: Yoğun bakım çalışma koşulları standardize edilmeli

Türk Yoğun Bakım Derneği: Yoğun bakım çalışma koşulları standardize edilmeli

Türkiye Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yaptığı açıklamalarda yoğun bakım doluluk oranından bahsetti. Cinel, yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranlarının yüzde 70-75'lere ulaştığını söyledi.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanlığı yapan Prof. Dr. İsmail Cinel, Türkiye genelinde hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranlarının yüzde 70-75'lere ulaştığı bildirilmesine rağmen hastalığın daha yoğun görüldüğü illerdeki doluluk oranlarının daha yüksek olduğunu dikkat çekti. Cinel, bu nedenle il bazında açıklama yapmanın daha yararlı olacağını vurguladı.

İsmail Cinel, sınırlı sayıdaki yetişmiş insan kaynağının akılcı kullanılmak zorunda olduğunu belirterek "Öncelikle, yoğun bakım ortamına hızla adapte olabilecek ameliyathanelerdeki potansiyel insan kaynağının bir an önce diğer işlerden muaf tutularak yoğun bakımlarda görevlendirilmeleri gerekmektedir." şeklinde değerlendirme yaptı.

‘GÖZLENEN ÇÖZÜLME BU SORUNU DAHA DA DERİNLEŞTİRMEKTEDİR’

İsmail Cinel konuşmasında, ‘’ Tüm ülkede pandemi dönemleri de dahil yoğun bakım ünitesi çalışma koşullarının standardize edilmesi gerekmektedir. Yoğun çabalarla altyapı standardizasyonu konusunda yol alınmasına karşın, üstyapı ve yetişmiş kalifiye sağlık çalışanlarında niteliksel ve niceliksel olarak standardizasyon olduğunu söylemek zordur. Çalışanlardaki tükenmişlik durumunun yanı sıra son dönemde gözlenen çözülme bu sorunu daha da derinleştirmektedir’’ dedi.