Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı: Daha çok aşısız hastalar yoğun bakımlarda yatıyor

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı: Daha çok aşısız hastalar yoğun bakımlarda yatıyor

Yoğun bakımlarda hastaların, dışarıda ise hasta yakınlarının acı çektiğini söyleyen Prof. Dr. Oktay Demirkıran, ¨Bu acıları ne hastaların ne de hasta yakınlarının yaşamaması için mutlaka aşılanmayı öneriyorum¨ dedi.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 70'e çıktığını duyurdu. ¨“Salgın bu kez farklı bir varyantla karşımıza çıkıyor gibi görünüyor. Delta varyantı ya da delta plus hastalar da görülüyor¨ ifadelerini kullanan Demirkıran, ¨Üyelerimizden ve diğer yoğun bakımlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda şu anda aşısız hastalar daha fazla yoğun bakımlarda yatıyorlar" dedi.

Hastalığın aşısız olan hastalarda ağır seyrettiğini vurgulayan Demirkıran, ¨Maalesef hayatlarını kaybedebiliyorlar, yaş grubu olarak da orta yaş grubu hastalar bunlar 35-55 yaş arası hastalar maalesef aşısız iseler daha ağır biçimde hastalıkları seyrediyor. Yoğun bakım süreci çok zorlu bir süreç, hastalar buraya yattıktan sonra onları kurtarabilmek için inanılmaz bir çaba harcıyoruz¨ şeklinde konuştu. 

İçeride hastaların, dışarıda ise hasta yakınlarının acı çektiğini söyleyen Prof. Dr. Demirkıran, ¨Bu acıları ne hastaların ne de hasta yakınlarının yaşamaması için mutlaka aşılanmayı öneriyorum. Aşı yaptırsınlar, maske takmayı ihmal etmesinler¨ ifadelerini kullandı.

'ÇOK CİDDİ BİR REHAVET VAR'

¨Bu kez hastalık çılgınca hasta akışı şeklinde gerçekleşmiyor ancak gelen hastalar çok ağır tabloda geliyorlar. Günlük verilere dikkat edersek ölüm oranlarının arttığını görüyoruz. Bu hastalığın ne kadar ağır seyrettiğini gösteren bir tablodur¨ diyen Demirkıran, şöyle devam etti: 

¨Maalesef çok ciddi bir rehavet gözlüyoruz. Özellikle tatil yörelerinde maske tamamen unutulmuş durumda ama büyük şehirlerde de aynısı var. Toplu taşımalarda maske takmayan kişilerle karşılaşıyoruz, bu bizi zorlar. Okulların açılmaya çalışıldığı bir dönemde eğer bu duyarlılığı bütün toplum olarak göstermezsek arkasından okullar neden açılmıyor diye şikayette bulunma hakkına sahip olamayız. Bu gözlediğimiz çok ciddi bir sorun şu anda.¨ (İHA)

DAHA FAZLA