Türk-İş: Gıda enflasyonu %1 arttı, açlık sınırı 2 bin 28 lira!

Türk-İş: Gıda enflasyonu %1 arttı, açlık sınırı 2 bin 28 lira!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-iş) Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 1, açlık sınırının ise 20 lira arttığını açıkladı.

Geçen yıl Şubat ayında açlık sınırı 1,637 lira, yoksulluk sınırı 5,331 lira; bir önceki ay ise açlık sınırı 2,009 lira, yoksulluk sınırı 6,543 liraydı. Türk-İş raporunda “Gıdadaki fiyat artışları satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. Özellikle sebzede görülen fiyat artışları tanzim satışları ile dengelenmek istenmesine rağmen kalıcı duruma henüz gelmedi. Çoğu markette sürdürülen enflasyonla topyekûn mücadele kampanya ise başlangıçtaki olumlu etkisini yitirmeye başladı” dedi.

Yapılan açıklamada süt ve yoğurt fiyatı aynı kalmasına karşın peynirde daha önce genellikle 1 kg olan paketlerin ağırlıklı olarak 800 grama düştüğüne dikkat çekildi ve “Buna bağlı olarak peynir kilogram fiyatında artış belirlendi” diye belirtti.

“Yaş sebze-meyve fiyatlarındaki artış hızı tanzim satışların etkisiyle azalmasına rağmen mutfak harcamasını olumsuz etkilemeye devam etti” diyen Türk-İş açıklaması şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz ay yüzde 25.90 artışla 7.00 TL olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay yüzde 4.71 artışla 7.33 TL oldu. Meyvede ortalama kilogram fiyatı yüzde 4.74 artışla 4.64 TL oldu. Geçen ay 6,22 TL olan ortalama yaş sebze-meyve fiyatı bu ay yüzde 5.79 artışla 6.58 TL olarak hesaplandı.”

MUTFAK MASRAFI BİR AYDA 20 LİRA ARTTI

Türk-İş raporunda çarpıcı olan bir diğer başlık ise açlık sınırı ve 'mutfak enflasyonu'. 

Rapora göre, dört kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcamasının 2 bin 28 lira 84 kuruşa yükseldiği belirtildi.

Mutfaktaki enflasyonun aylık yüzde 1, yıllık olarak da yüzde 23,97 olarak kayda geçtiği belirtildi. Buna göre bir aile, geçen yılın şubat ayınaa göre mutfağa 392 lira daha fazla harcamak zorunda. Yıl başından bu yana da mutfak masrafı 88 lira arttı.

Raporun devamı şöyle: “Ücretli çalışanlar ile dar ve sabit gelirli kesimlerin aylık harcamaları içinde önemli ağırlığı olan gıdadaki fiyat artışları satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. Özellikle sebzede görülen fiyat artışları ‘tanzim satışları’ ile dengelenmek istenmesine rağmen kalıcı duruma henüz gelmedi. Çoğu markette sürdürülen ‘enflasyonla topyekûn mücadele’ kampanyasının olumlu etkisi ise başlangıçtaki olumlu etkisini yitirmeye başladı.”

DAHA FAZLA