Turizm temsilcileri: 'Finansal destek olmadan 3 ay dayanamayız'

Turizm temsilcileri: 'Finansal destek olmadan 3 ay dayanamayız'

Turizm şirketi temsilerinin katıldığı anketin sonuçları, çalışanlar için koronavirüs salgını sürecinde sektördeki krizin derinleşeceği yönünde işaretler sunuyor.

Dünya Turizm Günü’nde yayınlanan (27 Eylül) COVID-19 Pandemisinin İstanbul Turizm Sektörüne Etkileri Araştırması, sektördeki duruma ilişkin çarpıcı veriler sunuyor.

SEKTÖRÜN EMEKÇİLER İÇİN TERCİHİ: KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VE ÜCRETSİZ İZİN

Araştırmaya göre, İstanbul’daki turizm sektörü temsilcilerinin yüzde 85’i koronavirüs salgını sebebiyle yüzde 75 ve üzerinde ciro kaybı yaşarken, yüzde 72’si finansal yardım almadan operasyonlarına 3 aydan daha uzun süre devam edemeyeceğini; yüzde 16,9’u COVID-19 sürecinde çalışanlara ücretsiz izin verildiğini belirtti.

‘FİYATLARI DÜŞÜRMEK DOĞRU DEĞİLDİ’

Turizm Ajansı'nda yer alan habere göre sektör temsilcileri, normalleşme sürecinde fiyatları düşürmenin doğru bir pazarlama stratejisi olmadığını,en önemli stratejinin temizlik ve hijyen standartlarını arttırmak olduğu vurgulandı. Yerli turistin pazar payının artacağını,Amerikalı turistin ise pazar payının azalacağını belirten temsilciler, doğa ve sağlık turizminin payının artacağı öngörüsünde bulundular. Turizm sektörünün düzelmesi için en fazla değinilen iki konu ise temizlik önlemleri ve maddi destek oldu.

Temsilcilere 2019 yılındaki gerçekleşmelere göre, 2020 yılının son çeyreğinde talepte nasıl bir düşüş gerçekleşeceğini düşündükleri soruldu. Yüzde 52,7’si yüzde 80 ve üzerinde bir düşüş yaşanabileceğini belirtirken sadece yüzde 4,5’i yüzde 20’nin altında bir düşüş gerçekleşeceğini belirtti. 2021 yılının ilk çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, temsilcilerin yüzde 39,9’u yüzde 80’in üzerinde, yüzde 17,7’si yüzde 20’nin altında bir düşüş gerçekleşebileceğini söyledi.

 

DAHA FAZLA