Turizm işçilerinden imza kampanyası: Askı sistemi değişsin

Turizm işçilerinden imza kampanyası: Askı sistemi değişsin

Turizm İşçileri Dayanışması, turizm sektöründeki askı sistemine yönelik yeni düzenlemeler yapılması için bir imza kampanyası başlattı.

Turizm İşçileri Dayanışması, turizm sektöründe esnek istihdam için en çok kullanılan askı sistemi uygulamasında, işçilerin haklarını korumaya yönelik düzenlemeler yapılması için bir imza kampanyası başlattı. 

Var olan askı sistemi uygulamasının işçiler için güvencesizlik ve hak kaybından başka bir şey olmadığı belirten kampanyada şu ifadelere yer verildi: 

"Askı sistemi, esnek istihdamın turizm sektörü içindeki en baskın uygulamasıdır. Bu uygulama ile işverenler sezon dışı dönemde tüm işçi maliyetlerinden kurtulmaktadır. İşçiler açısından ise güvencesizlikten ve hak kaybından başka bir şey demek değildir. Askı sistemi, pandemi sırasında karşılaştığımız gibi, birçok turizm emekçisinin kısa çalışma ödeneğinden faydalanması önünde engel olmuştur. İşsizlik sigortası ve kıdem tazminatı gibi haklarından da çoğu durumda mahrum kalmaktadır.

Bizler turizm emekçileri olarak askı sistemi uygulamasının tamamen değiştirilerek haklarımızın güvence altına alınmasını istiyoruz. Çalışırken ücretlerimizden kesilen sayısız vergi ve primlerden faydalanmamızın sağlanmasını istiyoruz. Siz de bir imza vererek sesimize ses olun!

  • Askı sistemi, turizm sektöründe uygulanmak üzere iş kanununda özel maddelerle düzenlenmelidir.
  • Askıya çıkarılan işçi, işveren tarafından gerekli kurumlara işçinin de takip ve kontrol edebileceği bir yolla bildirilmelidir.
  • Askıya çıkarılan işçinin hak kaybını engellemek için sigortasının 2/3’ü devlet, 1/3’ü işveren tarafından eksiksiz bir şekilde karşılanmalıdır.
  • Kısa çalışma ödeneğinde olduğu gibi, işçi askıda olduğu süre içerisinde ücretinin brüt tutarının %60’ı, asgari ücretin %150’sini geçmeyecek şekilde, İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanmalıdır."

İşçilerin imza kampanyası için: Change.org