Turizm İşçileri Dayanışması: Hesabı turizm işçileri ödemeyecek!

Turizm İşçileri Dayanışması: Hesabı turizm işçileri ödemeyecek!

Koronavirüs salgınına karşı kısıtlamalarda ilk hedef haline gelen turizm işçileri, yaptıkları açıklama ve hashtag çalışmasıyla taleplerini dile getiriyor.

İleri Haber 

Turizm işçileri, koronavirüs salgının etkisini artırmasıyla gelen yeni kısıtlamaların işçilerdeki etkileri de görülmeye başlıyor. Kısıtlamaların ilk hedeflerinden olan turizm işçileri yayınladıkları açıklama ve hashtag çalışmasıyla kısıtlamalara dönük taleplerini haykırıyor.

Turizm İşçileri Dayanışması’ndan yapılan açıklama şöyle:

Yaşadığımız Covid-19 pandemi sürecinde, tüm çalışanların hayati tehlikesinin bulunduğu günlerdeyiz. Vakalanın hızla arttığı bu dönemde, salgının çözümü için ciddi önlemler alınmamaktadır. Salgının göstermelik önlemlerle, çözülemeyeceği aşikar. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığı ve mevcut kapasitenin yetersiz kaldığı, sağlık emekçilerinin bu zor koşullarda ölümüne çalıştığı ve birçok emekçinin yaşamını yitirdiği gerçekliği ile karşı karşıyayız

Biz turizm emekçileri de bu süreçte, patronların salgınla ilgili ciddi önlemler almaması nedeniyle, hayati riskleri oldukça artmış; diğer taraftan işten atılma, ücretsiz izin, sigortasız çalışma, askı sistemi vb, uygulamalardan dolayı açlıkla yüz yüze bırakılmış, asgari yaşam düzeyimizi karşılayamayacak duruma gelmiş bulunmaktayız.

Bütün emekçilerinin derdi olduğu gibi turizm iş kolu işçileri için de gerçek bir çözümden bahsetmemiz gerekir:

1- Ülke genelinde genel ve tam bir karantina uygulaması uygulanmalıdır.

2- İşten çıkarılma yasağına rağmen işten çıkarılan, sigortasız çalıştırıldığı için destek alamayan arkadaşlarımız tespit edilip ücretli izinli sayılmalıdır.

3- Bütün destek ve ücret ödemeleri pandemi süresi boyunca, en az asgari ücret düzeyinde ödenmelidir.

Ekonomik krizin sorumlusu olmayan biz turizm işçileri bu hesabı ödemeyeceğiz. İçinden geçtiğimiz bu zor dönemde aynı gemideyiz diyenler, banka hesapları her gün kabaranlar, yaptıkları karlara kar katanlar, artık eller ceplere!