TÜPRAŞ’a verilen ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi

TÜPRAŞ’a verilen ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi

Kocaeli'de TÜPRAŞ tarafından yapılması planlanan proje için verilen ÇED olumlu kararı iptal edildi.

Kocaeli’de, TÜPRAŞ tarafından yapılması planlanan Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tankları Kapasite Artışı projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı iptal edildi.

Karara ilişkin açıklama yapan Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, “İptal kararı projenin inşaatı ve üretiminde mevcut emisyonlarda artışa yol açacağı ve denize yapılacak deşarjların denizel ekolojiye olumsuz etkileri değerlendirilmediğinden alındı” dedi.

Anılan emisyonların Kocaeli’ndeki yurttaşların yaşadığı solunum, dolaşım ve metabolizma hastalıklarının sebebi olduğunu söyleyen Fidancı, sanayilerin denize yaptığı deşarjların müsilaja da yol açtığını kaydetti.

Fidancı, alınan kararın emsal niteliğini taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Çevre mücadelesi veren bizler için önemli bir kazanım olduğu gibi benzer mücadelelere girişmek isteyenlere cesaret verici olmasını diliyoruz. Kocaeli’ni tüm unsurlarıyla birlikte gelecek nesillerimiz için savunmaya devam edeceğiz. Bizler vatandaşlar olarak bu davayı açıp iptal kararını alınmasını sağlayarak üzerimize düşen görevi yerine getirdik, şimdi görev mahkeme kararını uygulaması için bizleri yöneten atanmış ve seçilmişlere düşüyor.”

DAHA FAZLA