Tüpraş işçisi kazanılmış haklarına yönelik saldırıya karşı eylemde

Tüpraş işçisi kazanılmış haklarına yönelik saldırıya karşı eylemde

İşçiler, kazanılmış ve toplu sözleşmeyle güvence altına alınmış haklarına yapılan saldırıya karşı eyleme başladılar. İki gündür süren eylemler, şirket yönetimi kararını geri çekene dek sürecek.

Tugay Candan - @TugayCandann

Koç Holding’e bağlı Tüpraş İzmir rafinerisinde işçiler, yönetim tarafından değiştirilmek istenen vardiya düzenine karşı eyleme başladı.

Rafineri yönetiminin vardiyalardaki eksik (izinli, raporlu) işçilerin yerine işçi getirilmemesini öngören yeni sistemi uygulama girişimine işçiler eylemle karşılık verdi. Fabrikada dün 2 saat, bugün ise yarım gün iş bırakma eylemi yapılırken, işçiler yarın tam gün iş bırakacak.

30 YILI AŞKIN SÜREDİR KAZANILMIŞ HAK

Tüpraş’ta işçilerin vardiya sistemi 30 yılı aşkın süredir toplu sözleşmeyle güvence altına alınıyor. İşçilerin mücadelesi sonucu kazanılmış olan hak, her toplu sözleşme döneminde gasp edilmeye çalışılıyor. İşçiler, bugüne dek kazanılmış olan bu hakka kararlılıkla sahip çıkarken, Koç Holding toplu sözleşmeyle gasp edemediği hakkı, bir “oldu bittiyle” işçilerin elinden almak istiyor

YEVMİYEYE GÖZ KOYDULAR

Konuyla ilgili Petrol İş Aliağa Şubesi temsilcilerinden aldığımız bilgiye göre, işçi sayısının eksik olduğu vardiyalarda, bu işçilerin yerine çağırılan işçilere 3 yevmiye mesai ücreti ödeniyor. Bu süreçte yönetimin işçilere, bu yevmiyenin fazla olduğu ve azaltılması gerektiğinin bizzat yöneticiler tarafından söylendiği belirtiliyor.

Temsilciler, tüm çabanın bu yevmiye ücretini gasp etmek olduğunu söylüyor.

SENDİKA TEMSİLCİLERİYLE İLGİLİ KÖTÜLEME KAMPANYASI

Yine bu süreçte rafineri yönetiminin işçiler arasında sendika temsilcilerini ‘kötüleme kampanyası’ başlattığı, ancak işçilerin kararlı duruşu sonrası bu girişimden vazgeçildiği de öğrenildi.  

‘KAZANILMIŞ HAKKIMIZI YEDİRMEYİZ’

Sendika temsilcileri ise şirketin uygulama için İzmir rafinerisini pilot bölge olarak seçtiğini düşündüklerini belirterek, tüm rafinelerde uygulamanın diretileceğini söylediler. Temsilciler, bu yüzden yönetim bu kararı geri çekene dek mücadeleyi sürdüreceklerini ve 30 yılı aşkın süredir kazanılmış haklarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurguladılar.