TÜPRAŞ işçisi hak gasplarına karşı direniyor: 'Taleplerimiz kabul edilene kadar!'

TÜPRAŞ işçisi hak gasplarına karşı direniyor: 'Taleplerimiz kabul edilene kadar!'

TÜPRAŞ'ta hak gasplarına karşı işçilerin direnişi sürüyor. Koç Holding'in işçilerin taleplerini görmemezlikten gelmesi üzerine iş bırakma eylemi yapan işçiler, "Taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz" dediler.

Murat Matur - Gökhan Dağ / İzmir

Koç Holding ile 4 bin 300 TÜPRAŞ işçisi arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci tıkandı. İşçilerin Petrol İş Sendikası öncülüğünde sundukları taleplerin taslağını konuşmaya bile yanaşmayan Koç Holding, işçilerin talep ettiğinden çok düşük bir maaş artışı dayatırken, görüşmeler ise şu an arabulucu sürecine girdi.

6 gündür iş bırakma eylemi yapan işçiler ise direnişte kararlı. Dönüşümlü olarak 1200 işçinin iş bıraktığı TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa rafirenisinde konuştuğumuz sendika temsilcileri, enerji iş kolunda 12 Eylül’ün ardından yürürlüğe giren 1982 Anayasası ile grevlerin yasaklandığını söylediler. Temsilciler, patrona karşı masaya 6 aylık yüzde 50 zam talebiyle oturduklarını ancak patron tarafının 6 ayda 1 maaş zam yapmayı dayattığını belirttiler. Bunun kabul edilemez olduğunu vurgulayan sendikacılar, sigorta primleri de dahil olmak üzere işçilerin maaşlarının yüzde 41’nin vergi olarak kesildiğini ifade ettiler.

İŞÇİLERİN TEMEL TALEPLERİ

Sendikacılar, işçilerin temel taleplerini şöyle sıraladılar:

- İşçilerin temel alım gücünün arttırılması

- Güvenlik olarak çalışan işçilerin yüzde 25 daha düşük olan maaşlarının eşitlenmesi

- Yüzde 41 olan vergi diliminin yüzde 15 olarak sabitlenmesi

- Sosyal yardım paketlerinin arttırılması

‘KRİZİN FATURASINI ÖDEMEK İSTEMİYORUZ’

Konuştuğumuz işçiler ise ekonomik kriz ortamında maaşlarıyla geçinemediklerini belirttiler. “Krizin faturasını ödemek istemiyoruz” diyen işçiler, alım güçlerinin kriz sonrası çok düştüğünü söylediler.

Emekçiler ayrıca, çalışma alanlarının planlı olmasını ve iş yerinde yaşanan kazalardan ders çıkarılması talebini yinelediler.

‘TALEPLERİMİZ KARŞILANANA KADAR DİRENECEĞİZ’

İşçiler, “Talepler karşılanmazsa süreç nasıl işleyecek?” sorumuza ise “Taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz” şeklinde cevap verdiler.