TÜPRAŞ işçilerinden fabrikayı terk etmeme eylemi

TÜPRAŞ işçilerinden fabrikayı terk etmeme eylemi

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Koç'un dayatmalarını kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı.

TÜPRAŞ’ta Ocak ayından bu yana süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde Koç Holding dayatmalarını sürdürüyor. Arabuluculuk sürecinde de sonuç çıkmayınca işçiler, fabrikadan çıkmama eylemi başlattı. İşçilerin fabrikaya kapanmasıyla polis, fabrika çevresini ablukaya aldı.

Özgür Kocaeli’nin haberine göre; Petrol-İş Sendikası ile patron sendikası Kiplas ve TÜPRAŞ  arasında anlaşma sağlanamadı. Sözleşmenin yasal süreci içinde anlaşamayan taraflar arabulucu görüşmelerinde de anlaşamadı. Patron, sözleşmeyi 3 yıla çıkarma, vardiya sistemini değiştirme ve mazeret izinlerini düşürme ile ilgili ısrarından vazgeçmezken ücret teklifini de değiştirmedi. Patron, işçilere ilk 6 ay maaş zammı vermezken, sadece bir bürüt maaş tutarında ücret vermeyi teklif etti. Ayrıca ikinci 6 ay gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranında zam vermeyi önerdi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Sendika verilen teklifleri işçiye sundu ve işçi kabul etmedi. Bunun üzerine işçiler sendika ile birlikte karar alarak fabrikadan çıkmama eylemi başlattı. Daha önce durdurulamayan bölümler dışında üretim yapmayan işçiler artık fabrikadan çıkmayacak. Fabrika çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. İşçiler, patronun kendi taleplerine kulak vermesini ve sözleşmeyi masada bitirmesini istedi.