Tüm Sektörel Güven Endeksleri Düştü

Tüm Sektörel Güven Endeksleri Düştü

Hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri Ağustos ayında azalış gösterdi. Endekslerdeki en sert düşüş ise AKP hükümeti ekonomisinin ‘motor gücü’ olan inşaatta.

İleri Haber

Mevcut ekonomik atmosfer, sektörlerdeki güven endekslerini etkiledi.

Buna göre; mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Temmuz ayında 91,9 iken, Ağustos ayında %4,2 oranında azalarak 88 değerine düştü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre hizmet sektörü güven endeksindeki bu düşüşün nedeni; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalması.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %2,9, %4 ve %5,5 azaldı.

PERAKENDE TİCARET SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ DE DÜŞTÜ

Yine perakende ticaret sektörü güven endeksi de Ağustos ayında %4 oranında azalarak 93,4 değerine geriledi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş; gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığı kaydedildi.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi %13,2 azalırken, iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endeksleri sırasıyla %1,4 ve %0,8 arttı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ 68,8 OLDU

Sektörel güven endekslerinde en sert düşüş inşaat sektöründe oldu.

İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 77,1 iken, Ağustos ayında %10,7 oranında azalarak 68,8 değerine geriledi. TÜİK, bu düşünün nedenini ise “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığını kaydetti.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %14,1 ve %8,3 azaldı.