Tüm Köy Sen: Fındıkta çözüm isteniyorsa üretici dinlenmeli

Tüm Köy Sen: Fındıkta çözüm isteniyorsa üretici dinlenmeli

Tüm Üretici Köylüler Sendikası, fındıkta yaşanan sorunun kaynağının rekolteden kaynaklanmadığını belirtti.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, fındıkta yaşanan sorunun kaynağının rekolteden kaynaklanmadığını belirtti.

ABD’de yapılan Dünya Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi’nde fındık rekoltesinin açıklanmasını değerlendiren Sağra, “Yapılan kongrenin üyelerinin fındık üreticilerinin emeği ve ürünü üzerinden zenginleşen şirketler olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Buralarda yapılan değerlendirmelerin üreticilerin lehine olmayacağını da biliyoruz. Yapılan rekolte açıklamaları üreticiler bakımından bir anlam ifade etmiyor. Bu kongreye katılanlar tarım ve gıda şirketleri rekolte az da olsa fazla da olsa bildiklerini okuyorlar; üreticinin değil kendi çıkarları adına fiyat belirliyorlar. Bu şirketler her yıl rekolte açıklıyor ama hiçbiri doğru çıkmıyor.” dedi.

'DÜNYA ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDEN BİR GELİŞME YOK'

Sağra, fındık üretimi konusunda Türkiye’nin belirleyici olduğunu vurgulayarak, “Dünya üretiminde Türkiye’yi tehdit eden bir gelişme yok, olamaz da. Ayrıca kalite olarak da farklıyız. İhracatçılar dünyada fındık üretimi artıyor diyerek üreticileri korkutmaya çalışıyorlar ama kendi açıklamalarındaki rekolte de gösteriyor ki, bunun aslı yok” diyerek rekolte üzerinden yapılan tartışmaları önemsemediklerini belirtti.

'YENİ ALANLAR YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

Sendika'nın haberine göre, Sağra, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’in “Yeni fındık alanları yaratacağız” açıklamasını eleştirerek, “Yeni alanlar derken ormanlar yok edilmek isteniyor. Yeni üretim alanlarından çok bahçelerin gençleştirilmesi önemli. Sendika ve üreticiler olarak bahçelerin yenilenmesi, yeniden dikim yapılmasının gerekliliğini söylüyoruz ama nasıl olacağı konusunda anlaşamıyoruz. Bakanlık ve tarım-gıda şirketleri bunun tarımda şirketleşme üzerinden yapılmasını savunuyorlar. Biz ise, üreticilere destekle olmasını hatta kooperatifleşmeyle yapılmasını savunuyoruz. Yani devlet ve şirketler, şirketler kazansın istiyor biz ise, üretici köylüler kazansın diyoruz. Aramızdaki fark bu” diyerek tarımda uygulanmak istenen sözleşmeli tarım politikalarına karşı olduklarını söyledi.

Tarımda maliyetin sürekli arttığını, ihracat ile tarımda dışa bağımlı hale gelindiğini belirten Sağra, “Bu zamana kadar izlenen tarım/fındık politikalarıyla üretici mağdur edildi. Fındıkta yeni bir sezona başlayacağız. Fiyatın belirlenmesinde yine tarım ve gıda şirketlerinin beklentisine göre ayarlama yapılacak, TMO oyunu sahnelenecek. Yeni sezonda fındığının fiyatının ne olması gerektiği konusunda giderler, enflasyon, geçim standartları da dikkate alınmalıdır. Bu konudaki araştırmamız devam ediyor” dedi. Sağra rüzgar ve dolu nedeniyle oluşan zararlara da dikkat çekti.