Tüketicinin güveni eriyor, ekonomik beklentiler düşüyor

Tüketicinin güveni eriyor, ekonomik beklentiler düşüyor

Git gide artan döviz kuru ve ardı ardına yaşanılan doğa felaketleri ile tüketici güven endeksi düşüşünü sürdürüyor. Bu düşüşe yüzde 9,6’lık gerileme ile genel ekonomik durum beklentisi de eşlik ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında azaldı; temmuz ayında 79,5 olan endeks, ağustos ayında 78,2 oldu.

Hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Yaşanılan doğa felaketleri, göçmen hareketliliği ve artan döviz kurları nedeniyle git gide gerileyen tüketici güven endeksine, yüzde 9,6’lık gerileme ile genel ekonomik durum beklentisi de eşlik ediyor.

TÜİK’in açıkladığı diğer veriler ise şu şekilde:

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi temmuz ayında 57,9 iken, ağustos ayında yüzde 5,8 oranında artarak 61,3 oldu.

HANENİN MADDİ DURUM BEKLENTİSİ ENDEKSİ 78,6 OLDU

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi temmuz ayında 79,8 iken, ağustos ayında yüzde 1,4 oranında azalarak 78,6 oldu.

GENEL EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ ENDEKSİ 75,3 OLDU

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi temmuz ayında 83,2 iken, ağustos ayında yüzde 9,6 oranında azalarak 75,3 oldu.

DAYANIKLI TÜKETİM MALLARINA HARCAMA YAPMA DÜŞÜNCESİ ENDEKSİ 97,7 OLDU

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi temmuz ayında 97,0 iken, ağustos ayında yüzde 0,7 oranında artarak 97,7 oldu.

DAHA FAZLA