
TÜİK'ten "Avrupa'ya uyum" savunması
Kurumda yapılan son düzenlemeler ile Avrupa ülkeleri ile uyum sağlanacağı savunuldu.
TÜİK Başkan Yardımcısı İbrahim Demir, yapılan son düzenlemelerin Avrupa ülkeleri ile uyum sağlanması adına yapıldığını öne sürdü. Birçok ülkenin madde fiyatlarına ilişkin bilgi paylaşmadığını savunan Demir, "Türkiye, madde fiyatları yerine 5’li düzeyde seçilmiş maddelerin fiyatını açıklamaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Hayat pahalılığı ile mücadele eden yurttaşların maaş ve zamları resmi verileri açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre belirlenirken, kuruma yönelik eleştiriler de artarak devam ediyor. TÜİK, mayıs ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 73,50 olarak açıklarken, bağımsız araştırmacılar tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aynı dönem için enflasyonu yüzde 160,76 olarak açıkladı.
"Bilgi Dağıtım ve İletişim Daire Başkanlığı" adı altında yeni bir birim kuran TÜİK, "madde sepeti" yayımlamayı da bıraktı. TÜİK'te son yaşanan değişimler de bir kez daha eleştiri konusu oldu.
'TÜİK, AB ÜYESİ ÜLKELERE UYUM SAĞLAMAYI AMAÇLAMAKTADIR'
TÜİK Başkan Yardımcısı İbrahim Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı Mayıs 2022 enflasyon verileriyle TÜFE kapsamında her ay yayınlamakta olduğu ayrıntılı tablolarda değişiklik yaptığını hatırlattı.
Söz konusu tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan verecek bazı düzenlemeler yapıldığını öne süren Demir, "Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterlerinin yanı sıra AB üyesi ülkeler ve gelişmiş ülke istatistik ofislerindeki uygulamalar incelendiğinde, TÜİK’in bu düzenlemeyi yaparak 33 ülkenin fiyat, ağırlık, endeks yayınlama durumu ve TÜFE haber bülteni açıklama dönemlerine uyum sağlamayı amaçladığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.
'MADDE FİYATLARI YERİNE 5'Lİ DÜZEYDE SEÇİLMİŞ MADDELERİN FİYATI AÇIKLANACAK'
Ülkelerin TÜFE madde fiyatlarını açıklama durumuna bakıldığında 33 ülkenin yarısının hiçbir şekilde fiyat bilgisi paylaşmadığının, yaklaşık yüzde 27’sinin ise seçilmiş maddelerin aylık ortalama fiyat bilgisini açıkladığının tespit edildiğini savunan Demir, "Ülkelerin fiyat yayımlama durumu incelendiğinde 17'si açıklamıyor, 9'u seçilmiş maddelerin aylık ortalamasını, biri seçilmiş maddelerin haftalık ortalamasını, 3'ü yalnızca akaryakıt fiyatını, 3'ü ise yıllık seçilmiş madde ortalamasını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Türkiye, madde fiyatları yerine 5’li düzeyde seçilmiş maddelerin fiyatını açıklamaya devam edecektir" şeklinde konuştu.
'MADDE FİYATLARINI HİÇBİR ÜLKE YAYIMLAMIYOR'
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Türkiye özelinde TÜFE verilerinin yayımlanma durumu incelendiğinde madde sepeti ve madde endeks değerlerini tüm ülkelerin yayımladığını söyleyen Demir, madde fiyatlarını ise hiçbir ülkenin yayımlamadığını kaydederek savunmada bulundu.