TÜİK onayı olmadan istatistik paylaşana hapis cezası hazırlığı

TÜİK onayı olmadan istatistik paylaşana hapis cezası hazırlığı

Konuya ilişkin yasa taslağı üzerinde AKP'nin çalışmaları devam ediyor.

AKP tarafından hazırlanan yasa taslağına göre metodolojisi TÜİK'e onaylatılmayan istatistikler kamuoyu ile paylaşılamayacak. Çalışmaları devam eden taslakta, hapis cezası ve erişim engeli kararlarının uygulanması da öngörülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan istatistikler uzun süredir tartışma konusu olurken, AKP iktidarının konuya ilişkin yeni bir hazırlık yaptığı öğrenildi. 

Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre çevre, demografi, fiyat, iş gücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK'e başvurulacak.

ONAY ALINMADAN KAMUOYU İLE PAYLAŞILMAYACAK

Kurum bu başvuruyu 2 ay içinde sonuçlandıracak. Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak. Taslağın gerekçesinde, metodolojisi belli olmayan istatistiklerin hem TÜİK'e hem de ekonomik göstergelere duyulan güveni hedef aldığı belirtiliyor.

3 YILA KADAR HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Taslağa göre, bu çerçevede metodolojiyi TÜİK'e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üretip bunu yayımlayanlar için de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

İSTATİSTİKLERİ YAYIMLAYAN SİTELERE 'ERİŞİM ENGELİ' GETİRİLEBİLİR

Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörülüyor. AKP, taslağın bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulmasının planlandığını, ancak konu üzerinde bir süre daha çalışma kararı alındığını belirtti.

TÜİK, ENAG HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

TÜİK, tüketici enflasyonunu mart ayında yüzde 61,14 ile Mart 2002'den bu yana en yüksek seviyede açıklamıştı. Konusunda uzman akademisyen ve ekonomistlerin yer aldığı Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu.

TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

ENAG dışında sendikalar ve çeşitli bağımsız kuruluşlar da kendi yaptığı araştırmaların sonuçlarını açıklayabiliyor.

ENAG VE DİSK-AR’DAN TEPKİ

Konu ile ilgili Twitter hesabından açıklama yapan ENAG, "ENAGrup bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) da konu ile ilgili açıklama yaptı. DİSK-AR sosyal medyada yaptığı açıklamada, "DİSK Araştırma Merkezi bağımsız, bilimsel ve emek odaklı istatistiki çalışmaları yayımlamaya devam edecek. TÜİK geniş tanımlı işsizlik gerçeğini bizim çalışmalarımızdan öğrendi ve 10 yıl sonra kabul etti. Emeğin hakikati peşinde koşmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.