TÜİK hesaplama yöntemini değiştirdi; turizm gelirleri 19,2 milyar dolar arttı

TÜİK hesaplama yöntemini değiştirdi; turizm gelirleri 19,2 milyar dolar arttı

Yöntem değişikliği sonrası gelirler artmış oldu.

TÜİK, turizm gelirleri hesaplamasında yöntem değişikliğine gitti. "Revizyon" olarak adlandırılan çalışma ile son 10 yıldaki toplam turizm geliri 19 milyar 286 milyon dolar artarak 310 milyar 158 milyon dolara yükselmiş oldu.

Verilerinin güvenilirliğine ilişkin kamuoyunda tartışmalara neden olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Turizm istatistiklerinin hesaplanmasında yöntem değişikliğine gitti. TÜİK'ten yapılan açıklamada turizm istatistiklerinin daha hızlı ve kaliteli olarak hesaplanmasına yönelik idari kayıt kullanımını arttırmak, yeni veri kaynaklarını, araştırma sonuçlarını sisteme entegre etmek ve metodolojik iyileştirmeleri yansıtmak amacıyla revizyon yapılması ihtiyacının oluştuğu savunuldu.

REVİZYON KARARLARI

Habertürk'ten Selim Karahan'ın aktardığı TÜİK açıklamasına göre revizyon kapsamında şu değişiklikler yapıldı:

- Çıkış yapan ziyaretçi anketi (ÇYZA) ilave veri kaynakları ile birlikte kullanılmaya devam edilecek olup paket tura konu olan geceleme sayısı ile ilgili düzenleme yapıldı.

- BKM kredi kartı verilerinin sisteme entegrasyonu sağlandı.

- Sağlık turizmi araştırması sonuçları turizm istatistiklerine yansıtıldı.

- Eğitim turizmi verilerinin elde edilmesine yönelik eğitim turizmi araştırması ve uluslararası öğrenci kontenjanı (Türk, yabancı) kapsamında eğitim gören öğrencilerin ödediği harç verileri derlenip sonuçlar entegre edildi.

TURİZM GELİRLERİ ARTMIŞ OLDU

Bu revizyon sonucu son 10 yıldaki turizm gelirlerinde artış yaşanmış oldu. 2012 ile 2022'nin ilk 2 çeyreği arasındaki dönemde eski hesaplamaya göre toplamda 290 milyar 224 milyon dolar turizm geliri elde edilmişti. Yeni hesaplamayla bu rakam 310 milyar 158 milyon dolara çıktı. Böylece son 10 yıldaki turizm gelirlerinde 19 milyar 286 milyon dolarlık artış yaşandı.