TÜİK 19,58 olarak açıkladı: 'Gerçek enflasyon %44,70!'

TÜİK 19,58 olarak açıkladı: 'Gerçek enflasyon %44,70!'

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri ile ENAGrup'un paylaştığı enflasyon verileri arasında ciddi farklar bulunuyor...

İleri Haber

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon eylülde yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda da 19,58 oldu.

TÜİK'in açıkladığı veriler, kamuoyu tarafından tartışılmaya devam ederken, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) da internet siteleri üzerinden Aylık Enflasyon Bülteni'ni yayınladı.

ENAGrup'un açıkladığı rakamlar ile TÜİK'in açıkladığı veriler arasında ise ciddi farklar bulunıyor. Öyle ki ENAGrup, TÜİK'in aksine Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) eylül ayı artışının yüzde %2,89, 12 aylık artış oranının ise %44,70 olarak gerçekleştiğini belirtiyor. 

Paylaşılan rakamların günlük fiyat değişimlerinden elde edildiği ifade edilen Aylık Enflasyon Bülteni'nde, "TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş -%13,09 ile Lokanta ve Oteller en fazla yükseliş ise %13,45 ile Giyim ve Ayakkabı kaleminde gerçekleşmiştir" denildi. Bültende ayrıca "ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, aylık en fazla düşüş yaşanan grup -%13,96 ile Fast Food , en fazla yükseliş görülen grup ise %22,83 ile Diğer Kıyafet ürün grubunda olmuştur" bilgisine yer verildi.

PROF. VEYSEL ULUSOY: ENFLASYONU İNDİREBİLMEK İÇİN MANTIKLI POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR

TÜİK'in enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından görüşlerini sorduğumuz Yeditepe Üniversitesi İktisat Fakültesi Profesörü Veysel Ulusoy, "Enflasyonu günlük fiyat değişimlerinden hesaplıyoruz. Açıkladığımız rakamların halkın cebindeki yansımasıyla örtüştüğünü biliyoruz. Bir kamu kuruluşu olmadığımız için, oranlar neyse onu veriyoruz" dedi.

"Enflasyonu aylık 7 milyon veriyle hesaplıyoruz, tahmin etmiyoruz" diyen Prof. Veysel Ulusoy, önümüzdeki dönem beklentilerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Enflasyon artık Türkiye'de yüzde 40'lara ulaştı. Bunu indirmek büyük ekonomik politikalarla gerçekleşebilir. En azından 3-4 yıl daha yüzde 40 olmasa bile 30'ların üzerinde yaşayacağımızı tahmin ediyorum. Hükümetin mantıklı bir şekilde ekonomi planı uygulaması gerekiyor. Ama ben onun olacağını sanmıyorum. Enflasyon yine aylık yüzde 3-4 aralağında ve yıllık da yapışkan bir şekilde yüzde 40'larda gideceğini tahmin ediyorum"

DAHA FAZLA