TÜGVA'dan akıl almaz savunma: 'Kınadan haberimiz yok'

TÜGVA'dan akıl almaz savunma: 'Kınadan haberimiz yok'

TÜGVA'nın İBB'den kiraladığı Büyükada İskelesi'nde kına organizasyonları düzenlenmesinin ortaya çıkması üzerine yapılan açıklamada "Organizasyon hakkında nasıl ve ne zaman gerçekleştiğine dair hiçbir bilgimiz olmadığı gibi ilgimiz de yoktur" denildi.

Tarihi Büyükada İskelesi’nin üst katını mahkeme kararlarına karşın tahliye etmemekte direnen Türkiye Gençlik Vakfı’ndan (TÜGVA); İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun'un paylaştığı fotoğraflara ilişkin akıl almaz bir savunma geldi. TÜGVA'nın açıklamasında "Kınadan haberimiz yok, kilidimizi değiştiren kumpasçıların oyunu bu" ifadelerine yer verildi.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, önceki gün Twitter’dan, iskelenin ticari amaçla kullanıldığını ve üçüncü şahıslara kiralandığını ortaya koyan fotoğraflar paylaştı. Ongun, alanın kına gecesi organizasyonları için kullanıldığını gösteren bu fotoğraflara ilişkin şöyle dedi:

"İşte TÜGVA isimli vakfın Büyükada İskelesi’ni üçüncü şahıslara vererek yaptığı organizasyonlar. ‘Büyükada’da şuurlu gençlik yetiştiriyoruz’ diyen vakıf, iskeleyi kâr amaçlı ticari alana çevirmiştir.”

TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Üçüncü şahıslara kiraladığınız diye paylaştığınız fotoğraflar 2016 yılına ait, TÜGVA o alanı 2018’de kiraladı. Danışmanlarınıza bir sorsaydınız” ifadelerini kullandı.

Ancak Ongun’un paylaştığı fotoğraflardan birinde kına organizasyonuna katılan bazı kişilerin cerrahi maske taktığı görülüyor. Dolayısıyla fotoğrafın salgının başladığı 2020 yılından sonra çekildiği anlaşılıyor. Bu duruma dikkat çeken CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Hakikaten hem çok sevimli hem de çok öngörülüler. Öylesine bir öngörü ki 2020 yılında pandemi olacağını öngörüp 2016 yılında maske kullanmaya başlatacak kadar. Siz kendi kendinizi kandırmaya devam edin, halk kanmıyor yalanlarınıza” açıklaması yaptı.

‘KAPI KİLİDİ’ İDDİASI

Sosyal medyada da TÜGVA Başkanı’nın sözleri alay konusu oldu. Bunun üzerine TÜGVA İstanbul İl Örgütü'nden tuhaf bir açıklama daha geldi. Açıklamada, fotoğraflarda görünen organizasyonlardan birinin 2016’da yapıldığı belirtilerek, “İkinci organizasyon hakkında ise nasıl ve ne zaman gerçekleştiğine dair hiçbir bilgimiz olmadığı gibi ilgimiz de yoktur. Bunlar habersizce kapı kilidimizi değiştirip eşyalarımızı gasp eden kumpasçıların düzenlediği oyundur” dendi.

Öte yandan Büyükada İskelesi’nde önceki gün yaşananlar, Adalıları huzursuz etti. Adalar Kent Konseyi’nden İskender Özturanlı, “Burada yaşamın dinamikleri farklı, çelişkiler yoğun ama çok kültürlülüğe dayalı bir geçmiş var. İskele önünde polisin kaba kuvvet kullanması, o kutuplaşma, dışarıdan gelen TÜGVA’lıların tavırları, atılan sloganlar… Çok ürkütücüydü" dedi. İskele meselesinin sadece hukuki bir mesele olmadığını da vurgulayan Özturanlı, “Hukuki olarak buranın tahliyesi edilmesi gerektiği çok açık; ama daha da önemlisi Adalıların buraya ihtiyacı var. Burada yazın kültür, sanat, felsefe etkinlikleri için açık havada onlarca yer bulursunuz ama kışın neredeyse hiç yer yok. Dolayısıyla burası hiçbir ayrıcalıklı kuruma, kendi siyasi/ticari emelleri için kullansınlar diye verilemez” diye konuştu.

Büyükada İskelesi’ndeki krize ilişkin dün İBB ile İstanbul Valiliği arasında bir görüşme gerçekleştirildi. İBB, mahkeme kararları ile diğer belgeleri Valiliğe sundu.