TÜBİTAK 50 bin kitabı toplatıp imha etmiş

TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, bugüne kadar yayınladıkları kitapları 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi'nden geçirdiklerini ve 50 bin kitabı toplatıp imha ettiklerini açıkladı. TÜBİTAK Başkanı "Biz de milletimize kaliteli entelektüel eserler kazandırırken kültürel ve ahlâki erozyona sebebiyet vermeyecek eserler yayınlanmasına gayret göstermekteyiz." ifadelerini kullandı.

(İleri Haber) TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Bulut'un köşesinde TÜBİTAK tarafından yayınlanan 'Gökkuşağı'nın Tüm Renkleri' adlı çocuk kitabında yer alan bir resimde Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerine ait birtakım ritüellerin gösterildiğini ve böylece 'siyonist propaganda yapıldığı' iddialarına cevaben bir açıklama yayınladı. 

Yeniçağ yazarı Arslan Bulut, TÜBİTAK Başkanı'nın kendisine hitaben yazdığı bir mektubu köşesinde yayınladı. TÜBİTAK Başkanı Ergin mektupta, "2011 yılında yayınlanmış olan 'Gökkuşağının Tüm Renkleri' adlı kitap konusunda gösterdiğiniz kültürel hassasiyet için teşekkür ederiz. Bu konuda hassasiyetinizi paylaştığımızı bilmenizi isteriz. 50.000'den fazla kitap, piyasadan 2015 yılı içerisinde imha edilmesi amacıyla toplatılmıştır. Halen geriye dönük olarak tüm kitapları 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi'nden geçirmekteyiz." ifadelerini kullanıyor. 

'AHLAKİ EROZYONA' SEBEBİYET VEREN KİTAPLAR

TÜBİTAK Başkanı merak konusu olan 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi' ile ilgili de şu ifadeleri kullanıyor:

"Kuruluşundan bu yana 17 milyondan fazla baskı adedine ulaşmış olan 700 kitabı bulunan TÜBİTAK kitaplarının yayın süreçlerinde 2014 yılından itibaren yeni bir süreç yönetimi uygulanmaktadır. Bu süreçteki yaklaşımımız 'Kültürel Uygunluk ve Yerelleştirme' yöntemidir.

Bu yöntem ile kitap yayın sürecinin başından sonuna kadar olan değişik aşamalarda muhtelif kontrol noktaları oluşturulmuştur. Bu kontroller telif alımından basım sonrasına kadar sürmektedir. Biz de milletimize kaliteli entelektüel eserler kazandırırken kültürel ve ahlâki erozyona sebebiyet vermeyecek eserler yayınlanmasına gayret göstermekteyiz."

 

DAHA FAZLA