TTB'den Favipiravir açıklaması: 'Sağlık Bakanlığı suç işlemiştir'

TTB'den Favipiravir açıklaması: 'Sağlık Bakanlığı suç işlemiştir'

Pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir kriter belirlenmeden Covid-19 hastalarına verilen Favipiravir ilacının etkisiz olduğu ortaya çıktı. Konuya ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB)tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın suç işlediği söylendi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yayımlanan bir araştırmayla etkisiz olduğu ortaya çıkan Faviripiravir ilacını Covid-19 hastalarına dağıtan Sağlık Bakanlığı’na tepki gösterdi. TTB’den yapılan yazılı açıklamada, "Kullanılmasını destekleyen bir veri bulunmuyorken bu ilacı milyonlara sunarak bilimi ve halk sağlığını hiçe sayan Sağlık Bakanlığı suç işlemiştir" denildi. 

Faz 3 PRESECO çalışması, hafif-orta şiddette belirtiler gösteren Covid-19 hastalarında Favipiravir’in tedaviye bir katkısının olmadığını ortaya koymuştu. Aslında ilacın klinik yararı olmadığı yeni bir bilgi değildi. Ağır hastalığı ve buna bağlı ölümleri engelleyemediği de aylar önce yapılan çalışmalardan biliniyordu; ancak TTB ve ilgili uzmanlık derneklerinin tüm uyarılarına karşın Sağlık Bakanlığı bu ilacı vermeye devam etti.

'BAKANLIK, ÇOCUK HASTALARA ÖNERMEKTEN DE GERİ DURMADI'

TTB’nin açıklamasında, bu duruma dikkat çekilerek şöyle denildi:

"İlacın etkisinin henüz bilinmediği süreçte, yani salgının başında ilaç bir gruba verilip, bir gruba verilmeyerek etkisi ortaya konulup kamuoyuna açıklanabilirdi. Ne yazık ki bu yapılmadı. Üstelik Sağlık Bakanlığı, Favipiravir’i çocuk hastalara önermekten de geri durmadı. Dünya Sağlık Örgütü’nün algoritmasından çıkardığı ve dünyanın hiçbir yerinde yaygın kullanımının söz konusu olmadığı Favipiravir, Türkiye’de milyonlarca hastaya gereksiz yere kullandırıldı ve halen kullandırılıyor. Testi negatif çıkan temaslılara, aşılı pozitif vakalara dahi bu ilaç veriliyor."

'SAĞLIK BAKANLIĞI SUÇ İŞLEMİŞTİR'

Hükümetin ve bakanlığın, yurttaşların vergileriyle özel şirketleri beslemeyi alışkanlık haline getirdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Bakanlık, aldığı ve dağıttığı milyonlarca Favipiravir ilacıyla bu zararlı alışkanlığına devam etmiş oldu. Ayrıca ilaçlardaki son kullanma tarihi kapatılarak birçok hastaya günü geçmiş ilaç verildiği de ortaya çıktı. Kullanılmasını destekleyen bir veri bulunmuyorken bu ilacı milyonlara sunarak bilimi ve halk sağlığını hiçe sayan Sağlık Bakanlığı suç işlemiştir" ifadeleri kullanıldı.

'GEREKENLER YAPILSAYDI BİNLERCE ÖLÜM OLMAYACAKTI'

TTB bakanlıktan, ilaç verilen hasta sayısını, kaç hastada ne gibi yan etkilerin görüldüğüne ilişkin verileri ve neden bu ilacı kullandırdığını açıklamasını istedi. Açıklamada, "Bakanlık, etkisiz ilaçların dağıtımıyla uğraşmak yerine filyasyonu ve günde en az 1,5 milyon aşı yapabilmek için gerekenleri düzgün yapabilseydi, Covid-19’a bağlı binlerce ölüm olmayacaktı" ifadelerine de yer verildi.

DAHA FAZLA