TTB’den Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kadro ilanına dava

TTB’den Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kadro ilanına dava

TTB Hukuk Müşavirliği tarafından yapılan yürütmeyi durdurma istemli iptal davası başvurusunda; ilanda yer alan “Aranan Şartlar” ve “Başlıca Eser” ifadelerinin belirli bir adayı işaret ettiğine dikkat çekildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB); Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin 14 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 400’e yakını profesör olmak üzere 407 akademik kadro ve 25 Aralık 2020 tarihinde yayımlanan 242 doçent kadrosu ilanının iptali için dava açtı.

TTB Hukuk Müşavirliği tarafından yapılan yürütmeyi durdurma istemli iptal davası başvurusunda; ilanda yer alan “Aranan Şartlar” ve “Başlıca Eser” ifadelerinin belirli bir adayı işaret ettiğine dikkat çekildi, kişiye/kişilere özgü kriterlerin eşitsizliği doğurduğu, kamu yararı ile akademik değerlere aykırı olduğu belirtildi. Başvuruda benzer atama işlemlerinin idare mahkemelerince iptal edildiği geçmiş kararlara da atıf yapıldı.

NE OLMUŞTU?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 8 ay önce yayımladığı 240 kişilik adrese teslim kadro ilanının ardından aynı uygulamanın bir benzerine daha imza attı. Öğretim Elemanı Alım İlanı’na çıkan üniversite, çoğunluğu profesör olmak üzere 407 öğretim üyesine kadro verileceğini duyurdu. 15 Aralık’ta yayımlanan ilanda genel şartlar sıralanırken, her bir kadro için ayrıca özel şartlar duyuruldu.

Buna göre, çocuk sağlığı hastalıkları dalı için aranan profesör kadrosundan birinin özel şartı “çocukluk pulmoner hipertansiyonu ile ilgili çalışmaları olmak, sağlıklı prematüre bebeklerde antioksidan olarak paraoxanase ve arylesterase değerlerini inceleyen çalışması olmak” diye tanımlandı. Aynı şekilde deri hastalıkları dalı için açılan profesör kadrosunda ise “Türkiye’de yaşayan lipoid proteinosis’li hastalarda ECM1 gen mutasyonu hakkında çalışması olmak, Covid-19’un deri bulguları hakkında çalışması olmak” gibi ayrıntılı bir şart arandı.

DAHA FAZLA