TTB'den aşı reddi konusunda bir uyarı daha: Bilim dışı söylentiler aşı karşıtlığını arttırdı!

TTB'den aşı reddi konusunda bir uyarı daha: Bilim dışı söylentiler aşı karşıtlığını arttırdı!

TTB Aile Hekimliği Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç artan aşı karşıtlığına dikkat çekti.

Son dönemde aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık vakalarında ciddi bir artış görülüyor.

Aşı reddi nedeniyle artan kızamık vakalarıyla ilgili Evrensel'e konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç "2013 yılında Sağlık Bakanlığının yabancı vakalara bağladığı bir salgın yaşanmıştır. 7 bin 415 kızamık vakası ile hastalık tekrar gündemimize girmiştir. Yapılan kızamık aşılamaları ve bölgesel kampanyalar ile daha sonraki yıllarda azalan vakalar, 2017 yılında 84 iken, 2018 yılında tekrar artışa geçerek, ilk dokuz ayında 510 vaka tespit edilmiştir. Bu vakaların artarak, yeni bir kızamık salgını oluşmasından endişe edilmektedir" diyerek bu artışa dikkat çekti. 

Koç konuşmasında "Sağlık Bakanlığı, aşılama hizmetlerini tanımladığı Genişletilmiş Bağışıklama Genelgesi’ni 2009’dan bu yana güncellememiştir. Gerek popülist söylemler, gerekse aşı karşıtlığı üzerinden medyaya yansıyan haberlerle ailelerin kafasında şüpheler oluşturulduğunda, Sağlık Bakanlığı yine sessizliğini korumuştur. Oysa Bakanlıktan beklenen, topluma güçlü mesajlar vererek aşılanmayı teşvik etmesi iken bu suskunluk aşıyı reddedenlerin sayısını büyütmekten başka bir işe yaramamaktadır. Sağlık Bakanlığını aşılama konusunda sorumluluk almaya ve göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullanarak Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

'BİLİM DIŞI SÖYLENTİLER AŞI KARŞITLIĞINI ARTTIRDI'

Dr. Koç aşırı karşıtlığının artmasında bilim dışı söylemlerin önemine dikkat çekerek "Dini inanış ve cemaatlerin etkisi, içinde domuz serumu ve cıva olduğu yönündeki yanlış bilgiler, kısırlık, otizm ve zeka geriliği yaptığı gibi bilim dışı söylentiler, bazı popüler şarlatan tıp mensuplarının aşı karşıtlığı söylemleri, çevrelerinde yeni vakaların görülmeyişinin verdiği rahatlık, aşı yapılmadan doğal bağışıklık kazanılması gibi tıp dışı düşünceler aşı retlerinin çoğalmasına yol açmıştır. Aşılanmamış kişiler, kendilerini riske attıkları gibi, toplum içerisindeki bağışıklığı zayıf, kanser hastası, yeni doğan, organ nakli yapılmış milyonlarca riskli kişinin sağlığını da tehlikeye sokmaktadırlar" dedi. 

DAHA FAZLA