TTB: Sağlık Bakanlığının meslek hastalığı genelgesi tüm sağlıkçıları kapsamıyor
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı'nın 'meslek hastalığı' ile ilgili genelgesinin koronavirüsün meslek hastalığı sayıldığının algısına yol açtığını ve bunun yanlış olduğu konusunda uyarıda bulundu.
19-12-2020 22:12

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısıyla tedavi alıp, tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin 'meslek hastalığı' hükümlerinden yararlandırılmalarına ilişkin yayınlanan genelge hakkında açıklamada bulundu.
TTB'nin sosyal medya hesabından açıklama yapan Fincancı, "Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var" açıklamasında bulundu.
Financı’nın açıklamasının devamı şu şekilde:
"Sağlık Bakanlığı genelgesi dikkate alınarak sanki meslek hastalığı ya da vazife malullüğü kabul edilmiş gibi bir algı oluştu ancak bunun gerçek olmadığını ifade etmek gerekiyor. Yazının kendisinde de illiyet bağı arandığına dair bir ibare var. Ekte bulunan formlar var ve bu sorulara sağlık çalışanlarının yanıt vermesi bekleniyor. Örneğin, bu sorulardan biri aynı kurumda başka hastalanan sağlık çalışanı olup olmadığı sorusu. Oysa iş yeri hekimlerinin başka herhangi bir sağlık çalışanı olmadan tek başına hizmet verdiği koşullarda, fabrikalarda, atölyelerde hastalığın daha yaygın olduğunu bildiğimize göre; bu bir vazife malullüğü ya da meslek hastalığı olmanın yanına bile yaklaşamayacak.
Bunun yanında tabii ki illiyet bağı aranması demek ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor. Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var."
'3 talebimiz var'
Ayrıca TTB resmi Twitter hesabından, "TBMM'de 'Sağlık çalışanları için Kovid-19 meslek hastalığı yasa tasarımız' var, bu tasarıda 3 temel talebimiz var" diyerek taleplerini şöyle sıraladı: "Yasa tüm sağlık çalışanlarını kapsasın, Sağlık Bakanlığı'nın HSYS kayıtları illiyet bağı kabul edilsin, bu kayıtlar doğrudan SGK'ya gönderilsin, 4A, B, C, taşeron vs. tüm çalışanlar için eşit SGK kapsamı olsun’’ dedi.
İLGİLİ HABERLER
TTB’den Sağlık Bakanlığı’na ek ödeme çağrısı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptığı açıklamasında, "Sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söylemlerine karşı, ödemelerin binlerce sağlık çalışanı arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığını ve birçok sağlık çalışanının ek ödeme kapsamına alınmadığını söyledi.
09-01-2021 20:45

Sağlık Bakanlığı’na sağlık çalışanlarına ek ödemeler konusunda çağrıda bulunan TTB, sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının her geçen yıl giderek artan oranda erozyona uğratıldığını, COVID-19 pandemisi süresince hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin hiçbir anlamda Sağlık Bakanlığı tarafından karşılık bulmadığını savundu.
TTB, Salgının başında gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” açıklamalarına karşın ek ödemelerin binlerce sağlık çalışanı arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığı gibi birçok sağlık çalışanının da benzer riskle çalışmasına rağmen ek ödeme kapsamına alınmadığını ifade etti.
TTB ayrıca şu açıklamaları yaptı;
‘’Tüm bu eşitsiz düzenlemelerin yanı sıra Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri de 9 Ocak itibariyle hâlâ ödenmemiş, sağlık çalışanları ile ödeme zamanına dair en küçük bir bilgi paylaşılmamıştır. Adaletsiz olan ek ödemelere bir de bekletilme, belirsizlik, bilinmezlik eklenmiştir. Biliyoruz ki, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 14.maddesine göre, “Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır. Dağıtılmasına karar verilen ek ödeme tutarı, o dönemin bitiminden sonraki yirmi gün içinde hak sahiplerine ödenir.’’
‘GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
Yapılan açıklamada, ‘’Ancak, döner sermaye gelirlerinin tahsilatında gecikme olması halinde tahsilatı takip eden ilk ödeme döneminde ödeme yapılır” hükmü gereğince dönem sonrası 20 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Salgının başından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından medyaya ve halka söylenen “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söylemi gerçeği yansıtmamaktadır’’ denildi.
‘EK GÖSTERGE EN AZ 3600 OLMALIDIR’
TTB açıklamasının devamında, ‘’Hekimler ve sağlık çalışanlarının çok büyük çoğunluğu sıfır performans ve ek ödemeyle hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, filyasyonda, 112'de, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde gece gündüz demeden canla başla performans nedir bilmeden görev yapmaktadır. Yoğun emek ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyunda ek ödeme alındığına dair yaratılan algı sağlık çalışanlarını yıpratmaktadır. Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, özlük hakları yıllar boyunca aşınan ve yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlik sınırına itilmektedir. Türk Tabipleri Birliği olarak defalarca belirttiğimiz gibi yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemelerinden vazgeçilmeli, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan temel ücret düzenlemesi yapılmalıdır. Hekimler için ek gösterge 7200'e çıkarılmalıdır, tüm sağlık çalışanları için ek gösterge en az 3600 olmalıdır. Sağlık çalışanlarına ne zaman verileceği belli olmayan ek ödemeler yerine insanca yaşanacak, emekliliklerine yansıyacak hak ettikleri ücret verilmeli ve yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır’’ ifadelerini kullandı.
‘ACİLEN ÖDENMESİ TALEBİMİZDİR’
Türk Tabipler Birliği, ‘’Mevcut uygulama haliyle COVID-19 salgını ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişe yönelik yapılmış olan haksızlıkların telafisi açısından planlama yapılarak ek bütçe oluşturulması, ortaya çıkan ve sonrasında oluşabilecek adaletsizlikleri kısmen giderecektir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen ödenmesi, TTB olarak öncelikli talebimizdir. Salgın sürecindeki ek ödemelerde yapılan adaletsizlikleri unutmayacağımız, her arkadaşımız hakkını alana kadar mücadele edeceğimiz, taleplerimiz karşılanana kadar alanlarda ve görevde olacağımız bilinmelidir’’ şeklinde taleplerini sıralayarak açıklamasını bitirdi.
Bakan Koca duyurdu: Brezilya'dan Türkiye'ye uçuşlar geçici olarak durduruldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyona uğramış koronavirüsün artış gösterdiği Brezilya ile uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
22-01-2021 20:57

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mustasyona uğramış koronavirüsün görüldüğü ülkelerden olan Brezilya ile uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
Kararı sosyal medya hesabından duyuran Koca, "Mutasyon sebebi ile İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştı. Bu ülkelere bugün itibariyle artan mutasyonlu virüs kaynaklı vakalar sebebiyle Brezilya da eklenmiştir" ifadelerini kullandı.
Resmi verilere göre koronavirüs nedeniyle 149 kişi daha hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 149 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 967 vaka tespit edildi.
22-01-2021 19:29

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük yeni tip koronavirüs (Covid-19) verilerine göre, son 24 saatte 149 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 967 vaka tespit edildi. 'Hasta' sayısı 734, iyileşen sayısı ise 6 bin 18 olarak kaydedildi.
Hayatını kaybedenlerin sayısı 149 artarak 24 bin 789'a, toplam vaka sayısı 2 milyon 418 bin 472'ye ulaştı. İyileşenlerin toplam sayısı ise 6 bin 18 artarak 2 milyon 296 bin 50'ye yükseldi.
Ağır hastaların sayısı 2 bin 3, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 5,1 olarak kaydedildi.
Verilerde erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,8, ventilatör doluluk oranı ise yüzde 31,2 olarak verildi.
Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi için bir şirketle anlaşıldığı duyuruldu
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Sputnik V aşısının üretimi için Türkiye'den bir ilaç firmasıyla anlaşıldığını duyurdu.
22-01-2021 18:47

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yeni tip koronavirüs aşısı (Covid-19) Sputnik V'in üretimi için Türkiye'den bir ilaç firmasıyla anlaşıldığını duyurdu.
Sputnik'te yer alan haberde, üretim için gerekli teknoloji transferinin başladığı bildirildi.
Haberde, aşının hem Türkiye iç pazarına hem de diğer ülkelere sevkiyatının yapılacağı kaydedildi.
Anlaşma imzalanan şirkete ve anlaşmanın koşullarına ilişkin ise bilgi verilmedi.
Sağlık emekçilerinin 'özlük hakkı' eylemine polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı
Sağlıkçıların eylemine saldıran polis, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu ile SES Ankara Şube Eş Başkanları ve Dev Sağlık-İş’lilerin de olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
22-01-2021 14:39

İleri Haber
Ankara’da sağlık emekçilerinin özlük hakları için Şehir Hastanesi’nde yaptıkları alkışlı eyleme polis saldırdı. Aralarında sendika ve oda yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınırken, saldırıyı protesto eden sağlıkçılar da gözaltıyla tehdit edildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında en ağır yükü çeken sağlık emekçileri, Ankara Şehir Hastanesi, özlük haklarını talep etmek için Ankara Şehir Hastanesi’nde alkışlı eylem yapmak istedi.
Eyleme saldıran polis, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu ile SES Ankara Şube Eş Başkanları ve Dev Sağlık-İş’lilerin de olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Saldırıyı protesto eden sağlık emekçileri de polis tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildi.
Saldırı sonrası SES Genel Sekreteri Pınar İçel’in polis saldırısına dair yapmak istediği açıklama da polisin engellemesiyle karşılaştı.
Ankara'da sağlık emekçilerinin 'özlük hakkı' eylemine polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı
— İleri Haber (@ilerihaber) January 22, 2021
TTB: GÖZALTILAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN
Türk Tabipleri Birliği (TTB) de saldırıya ilişkin bir açıklama yaparak gözaltına alınan sağlıkçıların derhal serbest bırakılmasını istedi.
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Anayasal haklarını kullanan meslektaşlarımız ve sağlık çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Emeğimize sahip çıkmak, yönetemeyenler yüzünden daha fazla sağlık çalışanı arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz demek sorumluluğumuz ve anayasal hakkımızdır, engellenemez.
Pandemi koşullarında sağlıkçıları görmezden gelenlere rağmen taleplerimizi dile getirmeye, gerçekleri söylemeye devam edeceğiz.
Gözaltına alınan ATO Başkanı Ali Karakoç'un da aralarında bulunduğu hekimler ve sağlık çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır."
Koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 98 milyonu geçti
Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 98 milyonu geçti. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 milyon 100 bini buldu.
22-01-2021 09:03

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında toplam vaka sayısı 98 milyonu geçti.
Covid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, virüs nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 100 bini bulurken, tedevisini tamamlayıp sağlığını kavuşanların sayısı ise 70 milyon 486 bin oldu.
ABD, 25 milyon 196 bin 86 vaka ve 420 bin 285 can kaybı ile salgından en fazla etkilenen ülke konumunda bulunuyor.
Vaka sayısında ABD'yi, 10 milyon 626 bin 200 ile Hindistan, 8 milyon 699 bin 814 ile Brezilya, 3 milyon 655 bin 839 ile Rusya, 3 milyon 543 bin 646 ile İngiltere, 2 milyon 987 bin 965 ile Fransa, 2 milyon 560 bin 587 ile İspanya, 2 milyon 428 bin 221 ile İtalya, 2 milyon 412 bin 505 ile Türkiye, 2 milyon 108 bin 895 ile Almanya, 1 milyon 972 bin 345 ile Kolombiya, 1 milyon 843 bin 77 ile Arjantin, 1 milyon 711 bin 283 ile Meksika, 1 milyon 457 bin 755 ile Polonya, 1 milyon 380 bin 807 ile Güney Afrika, 1 milyon 354 bin 520 ile İran, 1 milyon 177 bin 621 ile Ukrayna ve 1 milyon 82 bin 907 ile Peru izliyor.
Can kaybı sayısında ABD'yi, 214 bin 228 ile Brezilya, 153 bin 67 ile Hindistan, 146 bin 174 ile Meksika, 94 bin 580 ile İngiltere, 84 bin 202 ile İtalya, 71 bin 998 ile Fransa, 67 bin 837 ile Rusya, 57 bin 157 ile İran, 55 bin 41 ile İspanya, 51 bin 151 ile Almanya, 50 bin 187 ile Kolombiya, 46 bin 355 ile Arjantin, 39 bin 501 ile Güney Afrika, 39 bin 274 ile Peru, 34 bin 561 ile Polonya, 27 bin 203 ile Endonezya, 24 bin 640 ile Türkiye, 21 bin 499 ile Ukrayna ve 20 bin 572 ile Belçika izliyor.
Koronavirüs can almaya devam ediyor: 153 ölüm
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, bugün semptom gösteren 743 hastayla birlikte 6 bin 289 yeni vaka tespit edilirken 153 kişi hayatını kaybetti.
21-01-2021 20:26

21 Ocak 2021 tarihinin koronavirüs (Covid-19) tablosu açıklandı. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre bugün semptom gösteren 743 hastayla birlikte 6 bin 289 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2 milyon 412 bin 505’e çıktı. Can kaybı da 153 artarak 24 bin 640’a yükseldi
2 BİN 74 AĞIR HASTA VAR
Güncel verilere göre 6 bin 113 kişinin daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen sayısı 2 milyon 290 bin 32’ye ulaştı. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 5.1, ağır hasta sayısı da 2 bin 74 oldu.