TTB: Nisan ve eylül aylarında 350 bin vaka bildirilmedi!

TTB: Nisan ve eylül aylarında 350 bin vaka bildirilmedi!

Toplantıda, Covid-19 pandemisinde Türkiye’de gelinen durum ve önümüzdeki sürece ilişkin tespit, uyarı ve öneriler aktarıldı. Toplantıda raporun en dikkat çekici kısmını ise Dr. Kayıhan Pala aktardı.

İleri Haber

TTB tarafından salgının 7. ayına ilişkin hazırlanan raporda “Nisan ve eylül aylarında 350 binden fazla doğrulanmış olgu topluma bildirilmedi” denildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu, salgın sürecinin Türkiye’deki 7. ayına ilişkin değerlendirmesini paylaştı. Videokonferans yöntemiyle düzenlenen ve TTB YouTube kanalında canlı yayımlanan basın toplantısına, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. R. Şebnem Korur, TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Çiğdem Arslan, TTB Covid-19 İzlem Kurulu üyeleri Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Özlem Kurt Azap ve Doç. Dr. Osman Elbek katıldı.

‘NİSAN VE EYLÜL AYLARINDA 350 BİNDEN FAZLA VAKA BİLDİRİLMEDİ’

Toplantıda, Covid-19 pandemisinde Türkiye’de gelinen durum ve önümüzdeki sürece ilişkin tespit, uyarı ve öneriler aktarıldı. Toplantıda raporun en dikkat çekici kısmını ise Dr. Kayıhan Pala aktardı.

Pala şunları söyledi:

“Bakan açıkça diyor ki, ‘Bizim ülkemizde nisan ayında PCR testi yapılanlarda pozitiflik oranı yüzde 20’ydi.’ Buna göre, nisan ayında 81 bin 570 olgunun pozitif olduğu halde topluma açıklanmadığını görüyoruz. Biz aynı zamanda hem DSÖ hem de Avrupa Birliği Hastalıkları Önleme Kontrol Merkezi’nin veri tabanlarına girerek, ‘Sağlık Bakanlığı bunu topluma açıklamazken buralara bildirdi mi?’ diye araştırdık. Hayır. Veri tabanlarına baktığımızda sadece açıklanan verileri bildirdiği açık olarak görüldü.

Bakan Koca’nın PCR test pozitif yüzde 10’a düştü açıklamasını eylül ayı için varsayarsak. O zaman da eylül ayındaki vakalara baktığımızda 275 bin 647 doğrulanmış vakanın topluma açıklanmamış olduğunu gördük. Bu vakaları üst üste toplayıp dünyadaki diğer doğrulanmış vaka bildiren ülkelerle bir araya getirsek Türkiye nüfus başına en fazla doğrulanmış vaka gösteren ülkelerden biri konumuna birden bire yükselmek durumunda kalacaktır.

Nisan ve eylül ayı söz konusu olduğunda 350 binden fazla doğrulanmış olgunun topluma bildirilmediği açık olarak görülüyor. Mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve şimdi ekimi de buna katacak olursak Türkiye’de doğrulanmış olgu sayısının bakanlığın bildirdiğinden çok daha yüksek olduğu, doğrulanmış ölüm sayılarındaki tartışmanın ise sürdüğü açık olarak karşımızda duruyor.”

Raporda, bu veriler tablolarla yer aldı.

TTB’nin Covid-19 Pandemisi  7.Ay Değerlendirmesi için tıklayınız.