TTB MK Üyesi Yerlikaya: Virüsün haziranda kontrol altına alınması gerçekçi değil

TTB MK Üyesi Yerlikaya: Virüsün haziranda kontrol altına alınması gerçekçi değil

TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Halis Yerlikaya, koronavirüs salgınının haziranda kontrol altına alınacağına dair değerlendirme ve tespitlerin gerçekçi olmadığını söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının haziran ayında kontrol edilebilir bir düzeye geleceğine yönelik değerlendirmelerin gerçekçi olmadığını söyledi.

MA'dan Lezgin Akdeniz'e konuşan Yerlikaya, tüm çağrılara rağmen Sağlık Bakanlığı'nın gerçek verileri meslek odaları ile paylaşmadığını, Türkiye’de hastalığın zirveye çıktığına ve vakaların görece azalma trendine girdiğine yönelik açıklamaların gerçekliğini zamanla görebileceklerini kaydetti.

'KARANTİNA KOŞULLARI GEVŞETİLİRSE ENFEKSİYON HIZLA YAYILIR'

Dr. Yerlikaya, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Virüsün haziran ayında kontrol altına alınması bu koşullarda bile gerçekçi değildir. Henüz aşısı olmayan, herhangi bir tedavisi bilinmeyen bir enfeksiyon etkeni ile karşı karşıyayız. Toplumun tamamı bulaşıcılığı çok yüksek olan bu enfeksiyona karşı duyarlı durumundadır.

Ekonomik ve toplumsal kimi gerekçelerle karantina koşullarının gevşetilmesi durumunda, örneğin 65 yaş üstü insanların dışarı çıkması, fiziksel mesafeye uyulmaması durumlarında yeniden bir alevlenme ve toplum içerisinde hızla enfeksiyonun yayılma olasılığı vardır. Dolayısıyla bugünden yarına salgının tamamen kontrol altına alınması ve yaşamın olağan eski haline dönmesini beklemek gerçekçi değildir. Veriler sınırlı olmakla birlikte bir süre daha alınan önlemlerin etkinliğine bağlı olarak bu şekilde hastalığın seyretmesini beklemekteyiz.”

DAHA FAZLA