TTB koronavirüse karşı alınabilecek önlemleri sıraladı

TTB koronavirüse karşı alınabilecek önlemleri sıraladı

TTB koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri değerlendirip, yurttaşların alabilecekleri önlemleri sıraladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB); Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp, dünya geneline yayılan koronavirüs ile ilgili yurttaşların alabilecekleri önlemleri sıraladı. TTB’nin virüs ile ilgili en çok merak edilen sorulara verdiği yanıtlar şu şekilde:

- Hastalık, hasta kişilerin öksürmesi, aksırması ve hapşırması sonrası saçılan damlacıkların yoluyla sağlam kişilere bulaşmaktadır. Bu damlacıkların etrafa saçılmasını önlemeye çalışılmalı.

- Genel bir önlem olarak kalabalık ortamlara girilmemeli, öksüren, aksıran ve hapşıran kişilerden en az bir metre uzakta durulmalı.

- Korunmada en etkin yöntem diğer birçok hastalıktan korunmada olduğu gibi el temizliğidir. Ellerin temiz olması, sadece koronavirüsünden değil, diğer tüm solunum yollarında hastalık yapan virüslerden korunmayı sağlar. Bu amaçla el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemli.

- El temizliğinin sağlanabilmesi için eller sık sık, parmak aralarını, el sırtını, tırnakları ve başparmağı da içerecek şekilde sabunlanarak en az 20 saniye süreyle yıkanmalı.

- Maske kullanımı genel olarak öksürüğü olan kişiler için önerilmektedir. Bu anlamda sağlam bireylerin maske takmasına gerek yok. Maske kullanımı el temizliği ile birlikte yapılmadığında koruma sağlamamaktadır.

- Sağlık çalışanları ve hasta kişilere bakan aile bireyleri ya da görevliler mutlaka maske kullanmalı.

- Hastalığın görüldüğü ülkelere ve bölgelere seyahat edenler ya da bu bölgelerden gelen kişilerle temas edenler ateş, öksürük, nefes darlığı yakınmaları olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.

DAHA FAZLA