TTB: HPV aşıları ulusal aşılama takvimine eklensin

TTB: HPV aşıları ulusal aşılama takvimine eklensin

Dünya’da 100’den fazla ülkede ücretsiz olan ama Türkiye’de dozu 700 TL’ye yakın olan HPV aşılarının Türkiye’de de ulusal aşılama takvimine alınıp ücretsiz yapılması için TTB, Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı.

İleri Haber

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı (serviks) kanseri teşhisi konuluyor. 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor. Hastalığın aşıyla önlenmesi mümkün. Bu nedenle dünyada 100’den fazla ülke Human Papilloma Virus (HPV) aşısını aşı programına aldı ve ücretsiz bir şekilde yapıyor. 12-15 yaş arası 2 ila 3 doz arasında yapılan aşının tek dozu Türkiye’de 700 liraya yakın.

Maliyeti nedeniyle birçok kişi aşıya ulaşamazken Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’na yazdığı yazı ile HPV aşılarının ulusal aşı takvimine eklenmesini istedi.

Rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken tanı konduğunda tedavi edilebilir olduğunun belirtildiği yazıda, kanser etkenlerinden olan HPV ile her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin enfekte olduğuna dikkat çekti. Yazıda önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilmesi için ulusal taramanın yanında HPV aşılarının da ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi talep edildi.

‘HER YIL 14 MİLYON KİŞİ VİRÜS İLE ENFEKTE OLUYOR’

TTB’nin bakanlığa yazısı şu şekilde:

Rahim ağzı kanseri önlenebilir ve erken tanı konduğunda tedavi edilebilir bir kanserdir. HPV (Human Papilloma Virüs) denilen ve en az 14 tanesinin yüksek riskli olduğu kabul edilen, 100'den fazla tipi olan bu virüs, en sık karşılaşılan ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. Her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin bu virüs ile enfekte olduğu tahmin ediliyor, bir kişinin ömür boyu bu virüs ile karşılaşma olasılığı ise neredeyse yüzde 80'dir. Önlenebilir ve erken evrede yakalandığında tedavi edilebilir bir kanser olmasına rağmen rahim ağzı kanseri bugün hâlâ dünya genelinde kadın kanserleri arasında en sık görülen dördüncü kanserdir. Tüm ülkelerde görülüyor olsa da sıklığı orta ve düşük gelirli ülkelerde daha yüksektir. Bu kansere bağlı ölümlerin yüzde 90'ı yine orta ve düşük gelirli ülkelerde görülmektedir.

‘AŞI HPV'E BAĞLI DİĞER KANSERLERDEN DE KORUYABİLİR’

Bu kanserden korunmak için elimizde iki önemli silah var: Aşı ve tarama

HPV aşıları, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70'ini ve genital siğillerin de yüzde 90’ını önleyebilir. Aynı zamanda bu aşılar, HPV'e bağlı diğer kanserlerden de koruyabilir. Bu nedenle önerilen öncelikli olarak kız çocuklarının 9-14 yaş aralığında aşılanmalarıdır. Bazı ülkelerde yakın zamanda erkek çocukları da aşılanmaya başlanmıştır. Bu yaş grubunda altı ay ara ile iki doz aşı yeterli olmaktadır. 15 yaş sonrasında ise koruyuculuk için üç doz aşı (0, 1-2 ay, 6 ay) gereklidir. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda aşı yaştan bağımsız 3 doz olarak uygulanmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü yakın zamanda bu kanseri elimine etmek üzere bir strateji plan geliştirmiştir. Bu plana göre hareket eden ülkelerde 2030’a dek 15 yaş ve altı kız çocuklarının yüzde 90'ının aşılanması, 35 yaşına kadar kadınların en az bir kere uygun yöntemle taranması ve bunun 45 yaşında bir kere daha tekrarlanması öngörülmektedir. Bu ülkelerde rahim ağzı kanser öncesi lezyonu ya da kanser saptanan kadınların yüzde 90’ının uygun şekilde tedavisi gerçekleşecektir (Global strategy to accelerate the elimination of cervical cancer as a public health problem, 2020).

Bu kanseri elimine etme stratejisinin ülkemizde uygulanmaması için hiçbir sebep yoktur. Halihazırda yürütülen ulusal taramanın yanında HPV aşılarının da ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi, önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilmesi için gerekli adımların atılması talebimizi iletir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

DAHA FAZLA