TTB Başkanı Prof. Dr. Fincancı: Bilimsel bilginin ışığında atılmış tek bir adım dahi yok
TTB Başkanı Prof. Dr. Fincancı hem kısıtlama hem de açılma sürecinde ‘bilimsel bilginin ışığında tek bir adımın dahi atılmadığını’ belirtirken, Prof. Dr. Adıyaman ise “Sürekli salgın yönetiminde bizi geriye götüren adımlar atılıyor” dedi.
Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında tablo her geçen gün daha fazla ağırlaşırken, milyonlarca yurttaşın çalışmak zorunda kaldığı ve uzmanların kısmi kısıtlama, iktidarın ise tam kapanma dediği 17 günlük süreç sona erdi.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Yine hastanelerin dolup taştığı, vaka sayıların 60 bini aştığı bir tablo ile karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulundu.
Fincancı yayınlanan genelgelere ilişkin "Bilimsel bilginin ışığında atılmış tek bir adım dahi yok" derken şu ifadeleri kullandı:
“Biz bu 17 günlük sürece kapanma değil kapatma diyoruz. Bu süreçte kapatabildikleri ve kapatamadıkları var. Neyi kapatamadılar? Bulaşın fazla olduğu fabrikalar ve atölyeler gibi kapalı ortamları kapatamadılar. Buraları kapatamadıkları gibi toplumsal hareketliliği de tam anlamıyla kısıtlayamadılar ve risk gruplarında testi yaygınlaştırmadılar. Yine bu süreçte aşılamayı yaygınlaştıramadılar. Hem 17 günlük kısıtlama sürecinde hem de 17 günün sonunda yayımlanan genelgede bilimsel bilginin ışığında atılmış tek bir adım dahi yok."
'SALGIN YÖNETİMİNDE BİZİ GERİYE GÖTÜREN ADIMLAR ATILIYOR'
“Her gün neredeyse dört, beş otobüs dolusu kadar yurttaşımız hayatını kaybediyor” diyen TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise şunları söyledi:
“İktidar, her ne kadar hedeflenen beş bin vaka sayısına ulaşamasa da bu kademeli normalleşme süreci adı altında üç hafta önceki uygulamaların aynen geri getirildiğini görüyoruz. Her geçen gün salgın yönetiminde bizi geriye götüren adımlar atılıyor. Bol bol test yapılması gerektiğini aylardır ifade ediyoruz. Son 17 günde test sayısının ne kadar düştüğünü gördük. Oysa test sayıları bu 17 günlük süreçte 400 binlere ve hatta bu rakamın da üzerine çıkarılmalıydı.
Aşılama oranı toplumsal bağışıklığı sağlamanın çok uzağında. Emekçiler; madenlerde, fabrikalarda, şantiyelerde kalabalık şekilde, kapalı ve havasız ortamlarda çalışmaya devam ediyorlar. Pandemiyle mücadelede tek yolu aşılama ve etkili filyasyon. Göstermelik filyasyon uygulamalarından bir an önce vazgeçilmeli.”
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül ise “Salgın ancak aşı yapılırsa biter. Aşı olmadığı sürece vaka sayıları yine yükselecektir. Ne yazık ki bu kısıtlama sürecinde ciddi anlamda bir aşılama yapılmadı” dedi.