TTB: Anne ve bebek ölümünün en yüksek olduğu il Urfa

TTB: Anne ve bebek ölümünün en yüksek olduğu il Urfa

TTB, Urfa'da düzenlenen basın toplantısında ilin sağlık sorunlarına değindi. TTB'nin açıkladığı rapora göre, anne ve bebek ölümlerinin en yüksek olduğu il Urfa.

Urfa Tabip Odası, Urfa'da bir yıl boyunca sağlık alanında yaşadığı hak ihlallerine ve sorunlarına ilişkin bir rapor hazırladı. 14 Mart Tıp Bayramı'nın 100'üncü yılı vesilesiyle basın toplantısı düzenleyen Tabip Odası, raporu da burada paylaştı.

Türk Tabipler Birliği eski Konsey Başkanları Raşit Tükel ve Eriş Bilaloğlu'nun da katıldığı toplantıda, Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik tarafından açıklanan rapor kentin, doğumda ölen anne ve bebek oranıyla Türkiye'nin ilk sırasında olduğunu gözler önüne serdi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, sağlıkta yaşanan ihlal ve sorunları sıralayan Melik, Urfa'da bir yılda aile hekimine düşen hasta sayısının 3 bin 304 kişi olduğunu, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bebek ölüm artışının bin canlı doğumda yüzde 14,4 iken, Türkiye ortalamasının yüzde 9,1 olduğunu söyledi.

'DOĞURGANLIK ORANININ ARTIŞI VE SALGINLAR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR'

Doğum esnasında anne ölüm oranında ülke ortalaması 14,6 iken Urfa'da bu oranın 31,17 olduğunu belirten Urfa Tabip Odası Ömer Melik, hastanelerdeki sistemin, sağlık sorunlarının çözümünden çok koltuk savaşlarına dönüştüğünü söyledi. Melik şunları kaydetti:

"Urfa anne ölümünün en yüksek olduğu illerden biridir. Yine önemli bir sağlık göstergesi olan doğurganlık oranı Türkiye'de 2,07 iken ilimizde 4,29'dur. Yani doğurganlık oranının en yüksek olduğu ildir.  Bölgemizde kızamık salgını baş göstermiştir. Bunun ana nedeni giderek artan aşı retleri ve aşı konusunda gerekli hassasiyetlerin yerine getirilmemesidir. Geç kalınmış olmasına rağmen üniversite, halk sağlığı hocaları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ile birlikte bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele yol haritası çıkarılmalıdır. Sağlık müdürlüğü ve hastanelerde devamlı yöneticilerin değişmesi sağlık sorunlarının çözümünden çok koltuk savaşlarına dönmüştür. Merkez ilçelerdeki hastane ve yatak sayısının düzensiz olması bazı semtlerde yaşayan vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. İlçelerimizde devlet hastanelerinde hekim ve sağlık çalışanı sayısının yetersiz olması orda yaşayan vatandaşların devamlı merkeze gelmesine yol açmaktadır. Şehirdeki mülki amirler ve milletvekilleri, hekim açığı ve şehrin diğer sağlık sorunlarına çözüm bulma noktasında daha fazla sorumluluk almalıdır.”

15 YAŞ ALTI GEBELİKLERDE RİSK ÇOK DAHA YÜKSEK

Öte yandan uzmanlar, anne-bebek sağlığında, annenin yaşının da önemli olduğunu söylüyor. Araştırmalar, 15 yaşın altındaki hamileliklerden doğan bebeklerdeki ölüm oranının, 20 yaşın altındakilere oranla daha fazla olduğunu, bu grupta anne karnındaki bebeklerde gelişme geriliği ve erken doğum sık görüldüğünü söylüyor.

DAHA FAZLA