TTB: Alkol zehirlenmeleri toplumsal bir sorun

TTB: Alkol zehirlenmeleri toplumsal bir sorun

TTB tarafından Türkiye'de son dönemde artan alkol zehirlenmelerine ilişkin yapılan açıklamada "Metil alkol zehirlenmeleri de tüm halk sağlığı sorunları gibi sosyal, siyasal, eğitsel ve ekonomik nedenleri doğru bir şekilde ele alındığında çözülür” denildi.

İleri Haber

Türk Tabipleri Birliği (TTB); son dönemde artan alkol zehirlenmelerine ilişkin basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada alkol zehirlenmelerinin salgın haline geldiği belirtilirken, bunun toplumsal bir sorun olduğunun altı çizildi.

TTB basın açıkalamsında alkol tüketimi ve Covid-19’un birlikte yıkıcı bir fırtınaya dönüşmemesi için uyarılarda bulunurken “Yasaklar, yüksek vergi artışları ve engellemeler merdiven altı üretimi tetiklemekte, metil alkol zehirlenmeleri kaçınılmaz olmaktadır. Metil alkol zehirlenmeleri de tüm halk sağlığı sorunları gibi sosyal, siyasal, eğitsel ve ekonomik nedenleri doğru bir şekilde ele alındığında çözülür” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin pandemi ile birleşmesi nedeniyle alkol tüketiminde bir artış görüldüğü de vurgulanan basın açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

'EKONOMİK SORUNLAR VE PANDEMİ ALKOL TÜKETİMİNİ ARTTIRDI'

"Yapılan araştırmalar işsizlik, işte yaşanan sorunlar ve geçim güçlükleriyle erkeklerde alkol tüketimi arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve pandemi ile birleşince derinleşen sosyo-ekonomik sorunlar nedeniyle başta erkekler olmak üzere bazı kesimler için alkol tüketiminde bir artış öngörebiliriz, Ölen 63 yurttaşımızın cinsiyetlerine baktığımızda ölen erkeklerin sayısının toplam ölüm sayısına oranının %95'ten fazla olduğunu görmekteyiz. COVID-19 salgını gibi krizler, döneminde ve sonrasında genellikle işsizlik artışına ve nüfusun daha büyük kesimleri için gelir azalmasına yol açar; bunun yanı sıra sosyal izolasyon ve geleceğe ilişkin belirsizliğin etkileşiminin tetiklediği psikolojik sıkıntılardaki artış alkol tüketimini ve buna bağlı olarak alkol tüketiminin zararları ve alkol bağımlılığını artırabilir. Alkol kullanımındaki herhangi bir artış, yalnızca alkol  ile ilişkili olağan hastalık yükünü artırmakla kalmaz;  alkol kullanımının ve özellikle ağır içiciliğin, doğuştan gelen ve edinilmiş bağışıklık sistemini zayıflatabileceği düşünüldüğünde; alkol kullanımı COVID-19 yükünü de artıracaktır.

İKTİDAR, SAĞLIK BAKANLIĞI VE YURTTAŞA UYARI

TTB’nin uyarı ve önerileri ise şöyle sıralandı:

1-İktidara, ekonomik anlamda eşitsizliği perçinleyen yüksek dolaylı vergi artışları ile alkolün de fiyatını artırarak alkol tüketim probleminin çözülemeyeceğini, gerçek çözümün altta yatan sosyoekonomik nedenlerin belirlenmesi ve bu belirlenen sorunların çözümü ile mümkün olacağını;

2-Sağlık Bakanlığı’nın alkole bağlı zararı önlemeye ve azaltmaya yönelik kamu politikaları ve müdahalelerini halk sağlığı çıkarlarına göre belirlemesi, yönlendirmesi ve mevcut en iyi kanıtlara dayandırması; uygulayacağı politikaların tüm vatandaşları eşit olarak etkilemesi; ekonomik, sosyokültürel farklılıklar ve davranış eğilimlerini göz önünde bulundurması; ayrıca önleme ve tedavi stratejilerinin, müdahalelerin planlanmasında diğer ilgili bakanlıklara rehberlik etmesi gerektiğini;

3- COVİD-19 salgını ile karakterize tarihsel bir dönemde, doktorların ve sağlık çalışanlarının vatandaşları alkol tüketmemeye motive etmesi, bu sağlanamıyorsa düşük riskli tüketime motive etmesi gerektiğini;

4- Halkımızın alkolden uzak durması, yasa dışı ve sağlıksız çözümlere yönelmemesi gerektiğini belirtiyoruz.