Trump'tan Suriye'den çıkma açıklaması

Trump'tan Suriye'den çıkma açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump Kongre'de 'Ulusa Sesleniş' konuşmasını gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de Suriye, Afganistan, İran, Çin ve Venezuela gündemli konuştu. 

SURİYE'DEN ÇEKİLME

"IŞİD'in elindeki bütün topraklar özgürleştirildi" şeklinde konuşan Trump, askerlerin ABD'ye dönme zamanının geldiğini söyledi. Trump, "Başkan adayı olarak yeni bir yaklaşım vaat etmiştim. Büyük milletler sonsuz savaşlar yapmazlar. Göreve geldiğimde IŞİD, Irak ve Suriye'de yaklaşık 52 bin kilometre kareyi kontrol ediyordu. Bugün ise bu bölgenin neredeyse tamamını o kana susamış katillerden kurtardık. Şu anda IŞİD'in kalıntılarını yok etmek için müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz, artık kahraman savaşçılarımızın Suriye'den sıcak evlerine dönme vakti geldi" şeklinde konuştu. 

TALİBAN'LA ANLAŞMA

"Afganistan'da siyasi bir çözüme ulaşmak için müzakerelerimizi de hızlandırdık" şeklinde konuşan Trump Taliban'la anlaşmaya dair ise "Benim yönetimim, Taliban dahil Afganistan'daki gruplarla yapıcı görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu görüşmelerde ilerleme sağladıkça bu ülkedeki asker sayımızı azaltabileceğiz ve terörle mücadele alanına odaklanacağız. Bir anlaşmaya varıp varamayacağımızı bilmiyoruz, fakat iki on yıldır süren savaşın ardından en azından barış için girişimde bulunma zamanının geldiğini biliyoruz" dedi. 

VENEZUELA'DA DARBE

Verdikleri destekle kendini başkan ilan eden Juan Guaido ve Venezuela'ya dair ise "Özgürlük için ortaya koydukları onurlu mücadelelerinde Venezuela halkıyla yan yanayız. Sosyalist politikalarıyla Güney Amerika'nın en müreffeh ülkelerinden birini fakir ve sefil bir hale dönüştüren Maduro rejiminin gaddarlığını kınıyoruz" şeklinde konuştu. 

TRUMP'TAN İRAN'A: YOZLAŞMIŞ DİKTATÖRLÜK

Trump konuşmasında İran'la ilgili olarak "Benim yönetimim, dünyanın teröre en fazla destek veren ülkesi olan İran'la yüzleşmede de kararlı davrandı. Bu yozlaşmış diktatörlüğün hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olmaması için ABD'yi felaket bir nükleer anlaşmadan çektim, ardından da şimdiye kadarki en sert yaptırımları getirdik" şeklinde konuştu. 

ÇİN'E GÜMRÜK VERGİSİ

Donald Trump, Çin'e dair ise "Çin'e 250 milyar dolar gümrük vergisi getirdik. Bugün ise Hazine Bakanlığımız, daha önce tek kuruş alamadığımız bir ülkeden her ay milyarlarca dolar alıyor" açıklamasında bulundu.

FÜZE KRİZİ

Rusya ile ABD yaşanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması krizine dair ise, "Biz anlaşmaya uyarken Rusya ise anlaşmayı defalarca ihlal etti. Bundan dolayı INF Anlaşmasından çekildik. Belki Çin ve diğer ülkelerin de katılacağı farklı bir anlaşma müzakere edebiliriz, belki de edemeyiz" şeklinde konuştu. 

MEKSİKA'YA DUVAR

Trump konuşmasının önemli bölümünü Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında büyük bir tartışmaya yol açan Meksika sınırına duvar örülmesi vaadi üzerine kurdu. Trump son olarak ABD Kongresi'nden duvarın finansmanı için ek ödenek talep etmiş, Kongre'nin bu talebi geri çevirmesi üzerine ABD tarihinin en uzun süreli hükümet kapanması yaşanmıştı.35 gün kapalı kalan ABD hükümeti, Trump'ın duvar talebi konusunda geri adım atmasıyla 15 Şubat'a kadar yeterli olacak ek bütçeye Kongre'den onay çıkmıştı. Trump "O duvarı yapacağım" diyerek bu konudaki ısrarını gösterdi.