Trump'tan 'Esad'a suikast' açıklaması

Trump'tan 'Esad'a suikast' açıklaması

Kuveyt Şeyhi'nin ziyareti sonra gazetecilere konuşan Trump, kendi hakkındaki 'Esad'a suikast düzenlemek istiyor' iddialarına dair açıklama yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, gazeteci Bob Woodward'ın yeni kitabında yer alan 'Trump, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a suikast düzenlenmesini istedi' iddiasını yalanladı. Trump, böyle bir düşüncenin savunma yetkilileriyle 'hiç görüşülmediğini' söyledi.

ABD'nin eski başkanı Richard Nixon'ın istifasıyla sonuçlanan Watergate skandalını ortaya çıkaran kıdemli araştırmacı gazeteci Bob Woodward'ın 'Korku: Beyaz Saray'da Trump' adlı kitabı, Trump'ın Beyaz Saray'daki danışmanlarının 'ulusal çıkarları korumak ve felaketleri önlemek' için çevrilen entrikaları anlatıyor. Kitapta, Trump'ın dünya meseleleriyle ilgili bilgisizliği ve duyarsızlığının ulusal güvenlik ekibini de zora soktuğu belirtilmişti.

Washington'da Kuveyt Şeyhi Sabah el Ahmed el Jaber el Sabah'ın ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Trump, Esad'a suikast düzenlenmesini istediği iddiasıyla ilgili "Bunun üstünde hiç durulmadı, tartışılmadı" dedi.

'ESAD'A SUİKAST DÜZENLENMESİNİ İSTİYORUM'

Suriye'de Nisan 2017'de 'kimyasal saldırı düzenlendiği' iddialarının ortaya çıkmasıyla Trump'ın Savunma Bakanı Jim Mattis'le yaptığı görüşmeye dair aktarılan alıntılar, Trump'ın Mattis'i arayıp 'diktatörün sonun getirilmesi' talimatını '"Esad'a suikast düzenlenmesini istiyorum" diyerek verdiği yazıyor. Woodward, Trump'ın "Lanet olsun, onu öldürelim! (Suriye'ye) girelim ve öldürelim" dediğini öne sürdü.

Mattis de Trump'a bununla 'acilen ilgileneceğini' söyledi ama telefonu kapattıktan sonra üst düzey yardımcısına "Bunların hiçbirini yapmayacağız. Çok daha ölçülü olacağız" dedi. Uluslararası güvenlik ekibi de Trump'ın sonunda verdiği daha 'geleneksel hava saldırıları seçeneklerini' geliştirdi.

'KİTAP UYDURMA HİKÂYELERLE DOLU'

ABD Savunma Bakanı James Mattis de kitapta kendisiyle ilgili yazılanları yalanladı. Trump kitabın 'uydurma hikâyelerle dolu' olduğunu söylemişti. Kitapta, üst düzey yetkililerin Trump'ın imzalamaması için bazı kritik önemdeki belgeleri masasından aldıklarını söylerken bazı yetkililerin de Trump için 'aptal', 'yalancı' gibi ifadeler kullandıkları belirtiliyor.