Trump'ın Tweeti Ne Anlama Geliyor?

Trump'ın Tweeti Ne Anlama Geliyor?

Trump'ın "Türk lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken Türkiye'den gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdim" demesi ne anlama geliyor?

ABD mart ayında çelik ve alüminyum ürünleri ithalatında gümrük vergisi artırımına gittikten sonra Türkiye de haziran ayında misilleme yaparak vergi uygulamasına başlamıştı.

Trump’ın tweetinde de sözünü ettiği, TL’nin ABD Doları karşısında aşırı değer kaybı ise ticareti şu şekilde etkiliyor: Türkiye'de ihracat pazarına yönelik iş yapan firmaların Türk Lirası üzerinden ödeme yaptıkları işçilik, nakliye vb. üretim maliyetleri dolar bazında düştü. 

CİDDİ BİR YAPTIRIM

Örneğin, bir işçinin patronuna maliyeti aylık 1000 Dolar ise sadece bugün dahi bu maliyet geceden bu yana 860 dolara geriledi.

Bu da Türkiye’de ihracat yapan firmalarının rekabet avantajı kazanmasını sağlayan bir parametre anlamına geliyor.

Siyasi iklimi de hesaba katan Trump, bu tabloya bakarak, gümrük vergilerine ek artış getirdi ve ihracattaki avantajı ortadan kaldırmayı hedefledi. Çelik ve alüminyum sektöründeki şirketlerin ABD’ye satış yapabilmeleri şu anda çok zor hale geldi.

2016 rakamlarına göre çelik ihracatında ABD'nin payı yüzde 14'lerde. Bu da hem sektörel hem de cari açık bakımından ne kadar ciddi bir yaptırımla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.