Trump'ın 'kriz ziyareti' bugün başlıyor

Trump'ın 'kriz ziyareti' bugün başlıyor

ABD Başkanı Trump'ın bugün yapacağı ziyaretin kriz yaratması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kraliçe 2. Elizabeth ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geleceği İngiltere ziyareti bugün başlıyor. Trump'ın İngiltere ve İskoçya’yı kapsayan 4 günlük ziyareti esnasında çeşitli noktalarda geniş katılımlı protesto gösterileri bekleniyor.

Trump’ın programı bu akşam onuruna verilecek yemekle başlayacak olup iş dünyasının temsilcilerinin ağırlıklı olacağı 100 davetlinin hazır bulunacağı yemekle başlayacak. Yemek öncesinde askeri bir tören düzenlenecek. Yemeğin ardından Trump, Londra’ya gelecek ve geceyi ABD Büyükelçisinin Londra’daki ikametgahında geçirecek.

Trump'ın cuma günkü programı Başbakan May ile bir askeri tesisi ziyaretle başlayacak. Beraber İngiltere ve ABD'nin askeri iş birliğinin ürünü teknolojilerin kullanılacağı bir gösteriyi izlemelerinin ardından May’in resmi ikametgahı Chequers'da çalışma yemeğinde bir araya gelinecek. Trump ve May'in bu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.

Öğleden sonra Windsor kentine geçecek olan Trump, burada İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşecek.

'ÖZEL İLİŞKİ'

Theresa May yaptığı açıklamada, iki ülkenin “özel ilişkisi” vurgusu yaparak, “Bizim ABD ile özel ilişkimizden daha güçlü bir ittifak bulunmuyor ve gelecek yıllarda da olmayacak” ifadelerini kullandı. İki ülke arasındaki yatırım ilişkilerine değinen May, “Her gün bir milyon İngiliz İngiltere’de ABD şirketlerinde iş başı yapıyor, bir o kadar Amerikalı da ABD’deki İngiliz şirketlerinde çalışıyor” dedi.

Trump’ın ziyaretinin iki ülkenin istisnai ilişkisini derinleştireceğini belirten May, görüşmelerde İngiltere’nin Brexit’in ardından ABD ile gerçekleştirmeyi umduğu ticari ortaklığın da ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını kaydetti.

İNGİLTERE'DE PROTESTO HAZIRLIĞI

İngiliz polisi Donald Trump’ın ziyareti sırasında güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkarmaya hazırlanıyor. Trump’ın ziyareti için 4 binden fazla polis görevlendirildi.

Trump’ın onuruna bugün verilecek yemek sırasında Blenheim Sarayı önünde başlayacak olan pretestoların ABD Büyükelçisinin ikametgahı önünde devam etmesi bekleniyor.

Trump, cuma günü de başta Londra olmak üzere çok sayıda kentte düzenlenecek gösterilerle protesto edilecek. Londra’da gerçekleşecek gösterinin çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteğiyle geniş katılımlı olması bekleniyor. Trump, cuma ve cumartesi günleri de İskoçya’nın Glasgow ve Edinburgh kentlerinde protesto edilecek. (AA)