‘Trump vize kararını Maduro ve İran ziyaretleri yüzünden onayladı’

‘Trump vize kararını Maduro ve İran ziyaretleri yüzünden onayladı’

ABD ile yaşanan vize krizinde Trump’ın Maduro ve İran ziyaretlerinden duyduğu rahatsızlığın etkili olduğu öne sürülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’deki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya alma kararına onay vermesinin Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’nun Ankara’da ağırlanması ve Türkiye’den İran’a yapılan üst düzey ziyaretlerden duyduğu rahatsızlığın olduğu aktarılıyor.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Pazar günü krizin patlak verdiği ilk saatlerde kendisiyle görüşmek için mesaj yollayan Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu 3 gün sonra aradığı belirtiliyor.

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in aktardığı kulis bilgilerine göre, üç hafta önce Erdoğan ile New York’taki görüşmesinden sonra Ankara’nın kendisinin net tavır aldığı Venezuela ve İran’la yakın ilişki içinde olmasından rahatsız oldu. Dahası Trump’ın Türk hükümetinden isimlerin 15 Temmuz darbe girişimine ABD’nin destek verdiği yönündeki imalarının sürmesinden de hoşnut olmadığı kulis bilgileri arasında.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Murat Topuz, Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında 4 Ekim’de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Topuz’un tutuklanmasına gerekçe olarak "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamaları yöneltildi.

 Tutuklama kararının ardından ABD Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

ABD’nin tepkisi bununla da sınır kalmadı. Günler sonra ABD Büyükelçiliği’nden yapılan yeni açıklamada, ABD’nin Türkiye’deki temsilciliklerinde vize işlemlerinin durdurulduğu belirtildi. ABD’nin açıklamasının hemen ardından Türkiye de kelimesi kelimesine aynı bir açıklamayla ABD’deki temsilciliklerinde vize işlemlerinin durdurulduğunu duyurdu.