Trump ve Zelenskiy arasındaki görüşmenin dökümü yayınlandı

Trump ve Zelenskiy arasındaki görüşmenin dökümü yayınlandı

Trump ve Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinin dökümleri kamuoyu ile paylaşıldı.

Beyaz Saray tarafından ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında 21 Nisan'da yapılan ilk telefon görüşmesinin dökümü yayınlandı.

Dökümde, Trump'ın Zelenskiy'i seçimlerdeki zaferinden dolayı tebrik ettiği, Zelenskiy'in ise Trump'ı göreve başlama töreni için Ukrayna'ya davet ettiği diyaloglar yer aldı. Görüşme dökümünde ikilinin arasında Joe Biden ve oğlu hakkında bir şey konuşulmadığı göze çarptı.

Dökümde, Trump'ın "Ben de sizi Beyaz Saray'da ağırlamak isterim. Konuşacak çok şeyimiz var ama her halükarda sizin yanınızdayız" sözleri dikkati çekti. 

Sputnik'in aktardığına göre; iki lider arasındaki görüşmenin 16 dakika sürdüğü belirtildi. 

Trump ile Zelensky'in 25 Temmuz'da gerçekleştirdikleri ikinci telefon görüşmesinin ardından ABD Başkanı hakkında rakibi Joe Biden'ın oğluna karşı destek talep ettiği belirtilerek azil soruşturması başlatılmıştı. 

OTURUMLAR DEVAM EDİYOR

Öte yandan azil soruşturması kapsamında çarşamba günü başlayan kamuya açık oturumlar sürüyor.

Mayısa kadar ABD'nin Kiev Büyükelçiliği görevini yürüten Marie Yovanovitch, bugün Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nde düzenlenen kamuya açık oturumda ifade verdi.

Kamuya açık oturumlar, gelecek hafta da devam edecek.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuzda telefon görüşmesi yapmış, görüşmede Zelenskiy'e rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia edilmiş, ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı.

Trump ise Zelenskiy ile görüşmesinin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş ancak telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık askeri ve mali yardımın askıya alındığını açıklaması dikkati çekmişti.

Beyaz Saray, görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

Temsilciler Meclisi, önceki hafta yaptığı oylamayla azil soruşturmasının usullerini belirlemiş, kamuya açık oturumların yapılmasını kararlaştırmıştı.