Trump ve Biden arasında gergin düello

Trump ve Biden arasında gergin düello

ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken, Donald Trump ve rakibi Joe Biden arasında ilk canlı yayın tartışması gerçekleşti.

ABD’de 3 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde adaylar karşı karşıya geldi. Trump ve Biden’ın gergin geçen düellosunda ırkçılık, ekonomi, Covid-19 ve çevre sorunları yer aldı.

TARTIŞMALARDAN ÖNE ÇIKANLAR

Demokrat Parti’nin adayı Biden, Trump’ın insanları oy kullanmaktan caydırmaya çalıştığını öne sürerek, “İnsanlar oy vermeli” çağrısında bulundu. Trump ise “Posta ile oylamadan dolayı 3 Kasım'da seçimi kimin kazandığını bilemeyebiliriz" dedi.

İklim değişikliği üzerine gerçekleşen tartışmada ise Trump, Paris İklim Anlaşması’nın bir felaket olduğunu söylerken, diğer yandan "Temiz su ve hava elde etmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

BİDEN: BU SÜREÇTE ZENGİN DAHA ÇOK ZENGİNLEŞTİ

Biden, "Trump yönetiminde daha çok hastalandık, ayrıştık ve yoksullaştık. Zengin daha çok zenginleşti" dedi.

"Protestolar sırasında şiddet eylemlerinde bulunanların sorumlu tutulması gerektiğini çok net belirttim” diyen Biden’a yanıt veren Trump,  "Büyük kentlerde suçun artmasının bu kentleri yöneten parti ile ilgisi var. Şu anda gördüğümüz tüm şiddet eylemlerinin kaynağı aşırı sağ değil aşırı sol" ifadelerini kullandı.

Biden, Trump'a 'palyaço' yakıştırmasını yaptı.

‘SEÇİMLERE KATILMA SEBEBİM IRKÇILIK’

Ülkesinde siyah ABDlilere karşı eşitsiz bir adalet sistemi olduğunu vurgulayan Biden, seçimlere katılmasında ırkçılığın etkili olduğunu söyledi.

 Trump ise, "Biden kolluk kuvvetlerinden destek almıyor ve eğer onların desteğini alırsa, aşırı soldan desteğini kaybedecek" diye konuştu. Biden, "Irksal sorunlarda Trump'ın ne söylediğine değil, ne yaptığına bakmalısınız" dedi. Biden "ABD'deki polislerin büyük çoğunluğu saygın kimseler ama çürük elmalar da var" diye ekledi.

TRUMP HAKKINDAKİ VERGİ İDDİALARI

Trump kendisine ilişkin vergi iddialarına yanıt olarak  "2016 ve 2017'de milyonlarca dolar gelir vergisi ödedim ve vergi beyannamelerimi hazır olur olmaz göreceksiniz" ifadelerini kullanırken Biden, "Trump yalnızca 750 dolar gelir vergisi ödedi ve başkanlık seçimini kazanırsam vergi reformlarını zorlayacağım. Trump, vergi kanununu kendi lehine kullandı" dedi.

KORONAVİRÜS SALGINI

Trump, Biden için “Sen başkan olsaydın 200 milyon insan ölürdü” derken, Biden, "Trump, birçok eyalet koronavirüs salgınının yıkımından muzdaripken ekonomiyi açmak istiyor" dedi.

Trump’ın koronavirüs ile ilgili tehlikeyi gizlediğini belirterek, "Trump'ın koronavirüs salgınıyla başa çıkma planı yok ve tehlikeyi başından beri Amerikalılardan gizledi" diye konuştu. "Aşı konusunda Trump'a değil ama bilim insanlarına güveniyorum" diyen Biden, "Koronavirüsün sıcak mevsimde ortadan kalkacağını söyleyen Trump'ın kendisiydi" hatırlatmasında bulundu.

Salgından Çin’i sorumlu tutan Trump, önümüzdeki aşının yazdan önce geleceğini, aksini iddia etmenin siyasi amaçlı bir açıklama olacağını dile getirerek "Biden'in yaptıklarımızı yapacak kapasitesi yok" ifadelerini kullandı.

Biden, kendisini konuşturmayan Trump'a "Çeneni kapar mısın" diyerek tepki gösterdi.