Trump-Twitter savaşında son perde: Beyaz Saray'dan sosyal medya platform ve kullanıcılarına darbe indirebilecek taslak

Trump-Twitter savaşında son perde: Beyaz Saray'dan sosyal medya platform ve kullanıcılarına darbe indirebilecek taslak

Dünyanın en aktif Twitter kullanan liderlerinden olan ABD Başkanı Donald Trump’ın, sosyal medya platformlarının başını ağrıtacak bir kararname hazırlığında olduğu iddia edildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın iki tweet’ine, Twitter’ın “teyide muhtaç” ibaresi eklemesiyle kızışan kavgada Beyaz Saray’dan yeni hamle geliyor.  ‘Sosyal medyayı daha sıkı denetleme ve kapatma’ tehdidinde bulunan Trump’ın, bugün bir başkanlık kararnamesi imzalayacağı açıklandı. Ancak kararnamenin ayrıntılarına resmi açıklamada yer verilmedi. 

Reuters haber ajansına sızdırılan kararname taslağında Twitter, Facebook ve Google gibi platformları kullanıcıların paylaşımlarının yasal sorumluluğundan büyük ölçüde muaf tutan federal yasanın, Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından gözden geçirilmesi isteniyor. Reuters’ın konuya ilişkin bilgi sahibi bir kaynak tarafından da teyit edilen haberine göre, böyle bir değişiklik halinde, söz konusu platformlara, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımlar nedeniyle çok sayıda dava açılabilir. 

FİŞLEME DE GÜNDEMDE

Kararname taslağında dikkat çekici olan diğer maddeler ise şöyle:

- FCC’den, sosyal medya platformlarının içerik yönetiminde yanıltıcı politikalar uygulayıp uygulamadığının incelenmesi istenecek, 

- Beyaz Saray Dijital Strateji Ofisi tarafından, vatandaşların “internet sansürü” vakalarını bildirmesi için bir araç oluşturulacak, 

- Şikayetlerin ulaştırılacağı Federal Adalet ve Ticaret Komisyonu (FTC); gerektiğinde “harekete geçebilecek”,

- Adalet Bakanlığı’na bağlı yetkililer, eyaletlerdeki sosyal medya yasalarının nasıl uygulandığını inceleyecek, bazı kullanıcıları içerik ve diğer kullanıcılarla ilişkileri üzerinden izleyecek bir çalışma grubu oluşturacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kaliforniya’da yapılacak başkanlık seçimi oylaması hakkında eyaletin Demokrat yönetimini suçladığı iki tweet, Twitter’ın yeni uygulamasının filtresine takılmış, paylaşımların altına “teyide muhtaç” ibaresi eklenmişti. 

Trump, bu gelişme üzerine, “Cumhuriyetçiler Sosyal Medya Platformlarının muhafazakâr sesleri tamamen susturduğunu hissediyor. Bunun bir kez daha olmasına izin vermemek adına onları güçlü bir şekilde düzenleyeceğiz veya kapatacağız” sözleriyle tepki göstermişti.