Trump, Türkiye'ye yaptırım tasarısını imzaladı

Trump, Türkiye'ye yaptırım tasarısını imzaladı

Trump, Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrısını da içeren 2020 Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nı imzaladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle yaptırım uygulanması çağrısını da içeren 2020 Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nı (NDAA); Maryland eyaletindeki Andrews Hava Üssü'nde imzaladı.

738 milyar dolarlık yasa tasarısı, aylar süren müzakerelerin ardından Kongre’nin her iki kanadında da kabul edilerek, imza için Trump’a gönderilmişti.

TASARIDA HANGİ MADDELER VAR?

Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle Kongre’ye getirilen ve onaylanmasının ardından Trump tarafından imzalanan tasarıyla, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının ya da F-35 destek teçhizatının transferi yasaklanıyor.

Türkiye’nin satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle çıkarıldığı F-35 programı konusunda Ankara’ya getirilen kısıtlamalara yer verilen yasada, Türkiye’ye F-35 projesiyle bağlantılı fikri mülkiyet, teknik veri ya da maddi desteğin transfer edilemeyeceği belirtildi. Ayrıca Türkiye’ye kendi F-35 kapasitesini kurması için gereken onarım ve desteğin verilmeyeceği kaydediliyor.

Türkiye’nin S-400 sistemine sahip olmasının, ABD ve NATO üyelerinin ulusal güvenliğini olumsuz etkilediği, ABD’nin Türkiye’ye yapmış olduğu, Patriot teklifinin uygulanabilir bir alternatif olduğu ifade ediliyor.