Trump Jr'ın av gezisi devlete 77 bin dolara mâl oldu: 'Önce vurdu, sonra izin aldı'

Trump Jr'ın av gezisi devlete 77 bin dolara mâl oldu: 'Önce vurdu, sonra izin aldı'

ABD Başkanı Donald Trump'ın oğlu Trump Jr’ın av skandalıyla gündeme gelen Moğolistan gezisinde, korumalar için 77 bin dolar masraf yapıldığı ve bu parayı devletin ödediği belirtildi.

ABD Başkanı Trump’ın oğlu Donald Trump Jr’ın, Moğolistan’da soyu tükenmekte olan ve özel av izni gerektiren bir koyunu vurduğu gezisinin ABD hükümetine yaklaşık 77 bin dolara mâl olduğu ortaya çıktı.

Washington merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan ‘Citizens for Responsibility and Ethics’ (Sorumluluk ve Etik için Vatandaşlar-CREW) tarafından elde edilen verilere göre, sekiz günlük bu gezi ABD vatandaşlarına 76 bin 859 dolara mal oldu. Bu tutar daha önce 17 bin dolar olarak açıklanmıştı.

CREW'un açıklamasında, bu tutarın Gizli Servis koruması için harcandığı belirtildi. Beyaz Saray’a yakın kaynaklarsa, Donald Trump Jr’ın kendi gezi masraflarını karşıladığını ancak beraberinde götürdüğü Gizli Servis çalışanlarına ait masrafların devlet tarafından karşılandığını söyledi.

CREW, “Başkanın oğlu olarak Donald Trump Jr, Gizli Servis tarafından korunmaya hak kazanıyor, korunmalı da. Ancak vergi mükellefleri onun ödüllü avlarını ve başlıca siyasi bağışçılarla ya da yabancı liderlerle etkileşimini kolaylaştırmak için ne kadar ödediğini bilmeyi hak ediyor” dedi.

MOĞOLİSTAN'IN 'ULUSAL ZENGİNLİĞİNİ' VURDU

ABD’li araştırmacı medya kuruluşu ProPublica tarafından ortaya atılan iddiaya göre Donald Trump Jr, 2019 yazı başlarında Moğolistan’da bir av gezisine çıkarak, bu coğrafyaya özgü nadir bir tür olan ve soyu tehlike altında bulunan, Argali olarak bilinen koyunlardan birini avladı.

Sputnik'in haberine göre, büyük boynuzlara sahip olan Argali, Moğolistan’da ‘ulusal zenginlik’ olarak kabul ediliyor. Bunlardan birini öldürmek için ‘özel bir izin’ gerekiyor. Uzmanlara göre bu izin de genellikle para, bağlantılar ve siyaset yoluyla sağlanıyor.

ARGALİ'Yİ KATLETTİKTEN SONRA İZİN ALMIŞ!

ProPublica’nın iddiasına göre, Donald Trump Jr, hayvanı öldürüp ülkeden ayrıldıktan bir ay sonra bu izni aldı. Bu süreçte baba Donald Trump ile Moğolistan Cumhurbaşkanı Haltmaagiyn Battulga, 31 Temmuz 2019’da Beyaz Saray’da bir araya geldi. Av konusunun bu görüşmede gündeme geldiği ve ‘ABD başkanının oğlu için özel bir durum yaratılma ihtimali’ konuşuldu.