Trump: Her ülkenin İran'a karşı harekete geçme sorumluluğu vardır

Trump: Her ülkenin İran'a karşı harekete geçme sorumluluğu vardır

ABD Başkanı Donald Trump, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada İran ile ABD arasında yaşanan gerginliğe değinerek "Her ülkenin İran'a karşı harekete geçme sorumluluğu vardır" diye konuştu.

ABD Başkanı donald Trump 74. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna hitap etti.

Trump, İran'a yönelik son dönemde birçok yaptırım getirdiklerini ve buna rağmen İran'ın tavrının devam ettiğini ifade etti. Trump, "İran böyle davrandıkça (ABD'nin uyguladığı) yaptırımlar gevşetilmeyecek, aksine daha da sıkılaştırılacaktır" ifadelerini kullandı.

Donald Trump, buradaki konuşmasında, "Göreve geldiğim günden bu yana muhteşem ordumuzu yeniden inşa etmek için 2,5 trilyonun üzerinde bir miktar harcadık. Umarım hiçbir zaman bu gücü kullanmak zorunda kalmayız. Özgürlük istiyorsanız ülkenizle gurur duyun. Demokrasi istiyorsanız egemenliğinizi koruyun. Barış istiyorsanız ülkenizi sevin" dedi.

İngiltere'nin Brexit sürecinde olduğunu hatırlatan Trump, "İngiltere ile özel bir yeni ticaret anlaşmasını tamamlamaya hazır olduğumuzu net bir şekilde ifade ettim. Bu anlaşma her iki ülkeye de büyük katkı sağlayacaktır.Bu konuda İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yakından çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇİN'E GÖZDAĞI

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in reformlar konusunda uluslararası topluma verdiği sözleri tutmadığını öne sürerek, Çin'in zoraki teknoloji transferi ve fikri mülkiyet haklarını çaldığını iddia etti.

Trump, "ABD başka ülkelerle çatışma peşinde değil. Bizim arzumuz, barış, iş birliği ve topyekün ortak kazançtır. Ancak Amerika'nın çıkarlarını da savunmadan geri durmayacağım" dedi.

İRAN'I "GÜVENLİK TEHDİDİ OLARAK" TANIMLADI

İran için "Barışsever milletlerin karşılaştığı en büyük güvenlik tehditlerinden biridir" ifadesini kullanan Trump, İran'ın nükleer silahlanma sürecine karşı durulması çağrısı yaptı.

Suudi Aramco petrol tesislerine yapılan saldırıyı hatırlatan Trump, "ABD bu saldırılara yanıt olarak, İran Merkez Bankasına ve özerk varlık fonuna en üst düzey yaptırımları uyguladı. Tüm ülkelerin İran’a karşı eyleme geçme sorumluluğu var. Hiçbir sorumlu ülke İran’ın kana susamışlığına ortaklık edemez” dedi. Trump, İran yöneticilerinin kendi vatandaşlarına karşı büyük sorumluluklarının olduğunu, ancak bunları yerine getirmediklerini savundu.

'KDHC İLE İYİ İLİŞKİ İÇİNDEYİZ'

Trump ayrıca KDHC lideri Kim Jong-un ile iyi bir ilişki içinde olduğunu kaydederek “Kendisine, ülkesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu söylüyorum, tıpkı İran gibi; ancak bunu gerçekleştirebilmek için KDHC nükleerden arınmalı.” ifadesini kullandı.

Trump, her bir egemen ülkenin kendi sınırlarını koruma hakkına sahip olduğuna vurgu yaparak, “açık sınır” politikalarını da eleştirdi. Trump, liderlere seslenerek, “Her birinizin sınırlarını mutlak koruma hakkı vardır, elbette bizim de var.” dedi.

TRUMP: MADURO "KÜBA'NIN KUKLASI" 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu da hedef alan Trump, Maduro için “Küba’nın kuklası” ifadesini kullandı. Trump, “Diktatör Maduro, Kübalı korumalarca korunan ve kendi halkından saklanan biridir, kendi ülkesinin petrolünü Küba’ya vererek kendi yozlaşmış iktidarını sürdürmektedir.” dedi. (AA)