Trump: Golan Tepeleri'ndeki İsrail egemenliğini tanıma zamanı geldi

Trump: Golan Tepeleri'ndeki İsrail egemenliğini tanıma zamanı geldi

Trump, Suriye'nin Golan Tepeleri'ne ilişkin, İsrail işgalini 'egemenlik' olarak tanıyacaklarının sinyalini verdi. Netanyahu'dan Trump'a teşekkür geldi.

ABD Başkanı Donald Trump “52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi” dedi.

Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada "52 yıl sonra, ABD'nin İsrail Devleti ve bölgesel istikrar için kritik öneme sahip stratejik ve güvenlik açısından önem taşıyan Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanıma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

 

NETANYAHU'DAN TEŞEKKÜR

Trump'ın bu tweetinin ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'da Trump’a teşekkür etti.

Netanyahu yaptığı Twitter paylaşımında, "İran'ın Suriye'yi İsrail'i yıkmak için bir platform olarak kullanmaya çalıştığı bir zamanda, Başkan Trump, İsrail'in Golan Tepeleri'nin egemenliğini cesaretle kabul ediyor. Teşekkürler Başkan Trump!" dedi.

 

NE OLMUŞTU?

ABD'nin Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Başbakan Netanyahu ile 11 Mart'ta Golan Tepeleri'ne gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yaptığı açıklamada, "Golan Tepeleri'nin İsrail'in toprağı olarak tanıması için ABD Başkanı Donald Trump ile görüşebilirim. Buranın bugün ve sonsuza dek İsrail'in bir parçası olarak tanınması için çalışmalara başlayacağım." demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığının 13 Mart'ta yayımladığı 2018 İnsan Hakları Raporu'nun İsrail bölümünde, daha önce "işgal altında" şeklinde tanımlanan Golan Tepeleri için ilk kez "İsrail kontrolündeki" ifadesinin kullanılması dikkati çekmişti.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.