Trump: Belki de Kürtlerin petrol bölgelerine yönelme zamanı gelmiştir

Trump: Belki de Kürtlerin petrol bölgelerine yönelme zamanı gelmiştir

ABD Başkanı Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'Suriye'deki petrol sahalarında IŞİD'in yeniden yapılanmasına izin vermeyeceğiz'' dedi. Bu sahalar ise Deyr Ez Zor, Rakka ve Haseke'den oluşuyor.

İleri Haber

ABD Başkanı Trump, ''Suriye'deki petrol sahalarında IŞİD'in yeniden yapılanmasına izin vermeyeceğiz'' dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Fırat’ın doğusundaki petrol sahalarını Kürt güçlerin yardımıyla aldıklarını ve buralarda IŞİD'in yeniden canlanmasına asla izin vermeyeceklerini belirten Trump, “Dün Türkiye ve Kürtlerle ilgili yaptığım konuşmamda bahsettiğim petrol sahaları, Kürtlere yaptığımız yardım ile geri alınana kadar IŞİD tarafından yönetiliyordu. IŞİD’in buralarda yeniden canlanmasına ve bu alanlara sahip olmasına asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Trump, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanı Mazlum Abdi ile konuştuğunu ve iki tarafın da yapılanlardan dolayı birbirine minnettar olduğunu söyledi. Trump, ''General Mazlum ile konuşmamdan büyük keyif aldım. O, yaptıklarımızdan dolayı bizi takdir etti, ben de Kürtlerin yaptıklarını takdir ettim. Belki de Kürtlerin petrol bölgelerine yönelme zamanı gelmiştir'' dedi.

TRUMP’IN İŞARET ETTİĞİ PETROL BÖLGELERİ NERESİ?

Trump’ın tweetlerinde işaret ettiği petrol alanları ise Fırat'ın doğusundaki Rakka, Haseke ve Deyr Ez Zor’dan oluşuyor. Toplam petrol rezervi 2 buçuk milyon varil olan Suriye petrolünün yüzde 60’ını Deyr Ez Zor, kalan yüzde 40’ını ise Rakka ve Haseke bölgesindeki petrol yatakları sağlıyor.

Bu bölgelerden Deyr Ez Zor, 2014’te IŞİD tarafından işgal edilmiş, 2017’de ise kent Suriye ordusu tarafından geri alınırken, petrol yatakları ise ABD öncülüğündeki koalisyonla birlikte DSG tarafından ele geçirilmişti.

Rakka ise Ocak 2014’te IŞİD tarafından ele geçirilerek başkent ilan edildi. 4 yıla yakın bir süre IŞİD’in kontrolünde olan kent, ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle DSG tarafından Ekim 2017’de IŞİD’in elinden alındı.

IŞİD, 2015 Haziran ayında girdiği Haseke’den ise Suriye ordusu ve YPG tarafından Temmuz 2015’te çıkarıldı.