Trump Adalet Bakanını istifa ettirdi

Trump Adalet Bakanını istifa ettirdi

Trump, kendisi hakkında yürütülen Rusya soruşturmasını engellemediği için Adalet Bakanı Session’ı istifa ettirdi.

ABD Adalet Bakanı Jeff Session, Başkan Donald Trump’ın isteği üzerine istifa ettiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Sessions’ın istifa mektubunda, “Sayın Başkan, sizin isteğiniz üzerine istifamı sunuyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim” ifadelerine yer verildi.

Bakanlıkta görev yaptığı süre boyunca büyük bir istekle çalıştığını dile getiren Sessions, görev yaptığı tüm ekip arkadaşlarına da teşekkür etti.

TRUMP’TAN YİNE TWİTTER’DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Trump, Twitter hesabından konuya ilişkin bir paylaşımda bulunarak, “Adalet Bakanı Jeff Sessions’a, görevinden dolayı teşekkür ederiz ve kendisine iyi niyet dileklerimizi sunarız. Bu göreve kalıcı olarak kimin atanacağı ileri bir tarihte belirlenecektir” ifadelerini kullandı.

Trump, Sessions’ın ardından Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Matthew G. Whitaker’ın bu görevi geçici olarak devralacağını duyurdu.

AYRILIK KARARI DEMOKRATLARIN SEÇİM ZAFERİNDEN SONRA GELDİ

Kongrede yapılan ara seçimlerde Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Demokratların ele geçirmesi sonrası Cumhuriyetçi Trump'ın Adalet Bakanı Sessions'ın görevine son vermesi dikkat çekti.

SORUŞTURMAYA MÜDAHALE ETMEDİĞİ İÇİN

ABD basınında konuya ilişkin yapılan yorumlarda, Trump'ın Sessions'ın görevine son vermesine, özellikle kendisi hakkında yürütülen Rusya soruşturmasına karşı yeterli mücadeleyi vermemesi gerekçe gösterildi.

Trump'ın Adalet Bakanlığı görevine geçici olarak Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein yerine Özel Kalem Müdürü Whitaker'ı getirmesi ise Matthew G. Whitaker'ın Rusya soruşturmasına karşı aldığı sert pozisyon olarak görülüyor.

‘ELLERİNDE HİÇBİR ŞEY YOK’

Donald Trump, Temsilciler Meclisinde Demokratların üstünlüğü ele geçirmesinin ardından Beyaz Saray'da yaptığı değerlendirmede, kendisinin hedef alınması durumunda "savaş pozisyonuna" geçeceğini söyledi.

Kongre seçimleri sonrasında düzenlediği ilk basın toplantısında Trump, "Bir soruşturmadan bahsedip duruyorlar. Ellerinde hiçbir şey yok. Neden? Çünkü ortada hiçbir şey yok" dedi. AA’nın aktardığı habere göre Trump ayrıca, Özel Savcı Robert Mueller tarafından hakkında yürütülen Rusya soruşturmasını istediği zaman sona erdirebileceğini dile getirerek, "Bunu yapmak istemiyorum çünkü durdurmayı sevmiyorum. Bu soruşturma utanç verici. Hiç başlamamalıydı çünkü ortada bir suç yok” iddiasında bulundu.

TRUMP VE ADALET BAKANI

Jeff Sessions, 2017 yılının Mart ayında, Rusya soruşturmasına Adalet Bakanı olarak müdahil olmak istemediğini belirterek dikkatleri üzerine çekmişti. Trump da geçen ay Sessions hakkında bugüne kadarki en sert çıkışını yaparak, "Benim bir Adalet Bakanım yok” ifadesini kullanmıştı.