TRT'ye 11,9 milyon TL'lik danışmanlık hizmeti

TRT'ye 11,9 milyon TL'lik danışmanlık hizmeti

Kurumun, danışmanlık hizmeti için 2 yılda 11,9 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.

TRT'nin harcamalarına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya devam ederken, kurumun dışarıdan temin yoluyla aldığı danışmanlık hizmetine 11 milyon 956 bin TL harcadığı belirlendi.

Anayasa gereği tarafsız yayıncılıkla yükümlü olmasına karşın iktidarın politikalarını destekleyen yayınlar yaptığı gerekçesiyle tartışılan TRT’nin 2021 yılına ilişkin harcamaları ortaya çıkmaya devam ediyor. Tanıtım, reklam ve konuk ağırlama gideri için bir yılda 100 milyon TL harcayan kurumun; 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan 2 yıllık dönemde dışarıdan aldığı danışmanlık hizmetlerine 10 milyon TL’den fazla para harcadığı öğrenildi.

TRT’nin mali hesapları 27 Mayıs 2022 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu toplantısında görüşüldü. Aralarında Hilal Kaplan’ın da olduğu toplam 4 TRT Yönetim Kurulu Üyesi isim, "sağlık sorunları" iddiasıyla rapor alarak toplantıya katılmadı. TRT yöneticilerinin yanıtları, temmuz ayı itibarıyla milletvekillerine ulaştı. TRT’nin fahiş harcamalarını ve 3 milyar 423 milyon TL’lik bandrol gelirini ortaya koyan yanıtlarda, "Dışarıdan alınan hizmetler" detayının büyüklüğü dikkati çekti.

TRT, SORULARA YANIT VERDİ

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, "TRT dışarıdan hizmet alıyor mu? Alıyorsa hangi alanlarda alıyor, ne kadar ödeme yapılıyor?" sorularına verilen yanıt, danışmanlık için ödenen rakamları gözler önüne serdi.

TRT yönetiminden gelen yanıtta, "yayıncılık gereksinimleri, teknolojik dönüşüm ve birim talepleri nedeniyle gerekli görülen ve uzmanlık gerektiren konularda" dışarıdan temin yoluyla danışmanlık hizmeti alındığı kaydedildi. TRT’nin 2021 yılında aldığı danışmanlık hizmeti için ödenen tutar ise 5 milyon 290 bin 599 TL olarak açıklandı.

Yönetim, dışarıdan alınan danışmanlık hizmetlerine yönelik giderlerin 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 26 oranında azaldığını ifade etti. 2020 yılında danışmanlık hizmet maliyeti 6 milyon 666 bin TL olarak kayda geçti.

CHP MİLLETVEKİLİ 'ÇOK BÜYÜK OYUN OYNANIYOR' DEMİŞTİ

TRT’nin son 10 yılda elektrik faturaları ve bandrol ücreti için yurttaşlardan 24 milyar TL topladığı da ortaya çıkarken, geçmiş dönemde CHP Milletvekili Özgür Karabat da kuruma ilişkin açıklamalarda bulnumuştu. TRT'nin mali tablolarına ilişkin açıklamalarda bulunan Karabat, "Çok büyük oyun oynanıyor" ifadelerini kullanmıştı.