Trendyol Express’te direnen işçiler kazandı!

Trendyol Express’te direnen işçiler kazandı!

Trendyol Express işçilerinin yüzde 11 zam dayatmasına karşı başlattığı direniş kazanımla sonlandırıldı.

İleri Haber

Trendyol, Türkiye'nin içinden geçtiği tarihi ekonomik kriz koşullarında yüzde 600 büyürken, patronların işçilere reva gördüğü yüzde 11'lik "sefalet zammı"na karşı Trendyol Express kargo emekçilerinin yurt genelinde başlattığı direniş üçüncü gününde kazandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dahi yüzde 36 olarak açıkladığı enflasyon verilerine karşı, yüzde 11'lik zammı kabul etmeyen işçiler, insanca yaşanabilecek bir ücret taleplerini yinelemeye devam ediyor.

Talepleri kabul edilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirten işçiler, bugün İstanbul Maslak Trendyol Genel Merkezi önünde bir araya geldi. 

Konvoy oluşturarak Maslak'a ulaşan işçiler, "Biz sadece hakkımızı istiyoruz, herkesi Maslak’a bekliyoruz" dedi. 

Trendyol yönetimiyle görüşme talep eden işçilerin genel merkez önündeki bekleyişlerinin ardından yüzde 38,8 zammı kazandı. 

'SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ'

İleri Haber'e açıklamalarda bulunan bir Trendyol Express emekçisi, yüzde 11'lik zammın hiçbir ihtiyaçlarını karşılamayacağını söylerken, "Ben işe girdiğimde 6,90 liradan aldığım mazot bugün 15 lira. 15 lirayla mazot almakla bu iş dönmüyor. Bizim karşımıza yüzde 11'lik zamla gelerek alay ediyorlar. Alay etmelerini sebebi de şu; biz araba aldık, elimiz kolumuz bağlandı sanıyorlar. Ama bizim elimiz kolumuz başlı değil. Sonuna kadar direneceğiz" dedi.

'ARKADAŞIM BEBEĞİNİN ALTINLARINI SATTI'

Elektrik faturasını dahi ödeyemediğini belirten bir başka Trendyol işçisi ise, "Evime gelen elektrik faturası 354 lira. Ben bu parayı ödeyemiyorum. Ödediğim zaman bir sonraki aya kadar cebimde ekmek alacak param yok" dedi.

Bakkaldan veresiye alışveriş yapmak zorunda olduğunu belirten Trendyol Express emekçisi şunları söyledi:

"Arkadaşım 42 günlük bebeğinin altınını sattı geçinebilmek için. Bizlere teminatlar verdiler 'Aylık 9 bin liranın altında para kazanmayacaksınız' dediler. Hepimiz bankalardan kredi çektik, 200-250 bin liralık araçlar aldık, borca girdik. Burada herkes aylık 4-5 bin lira araç kredisi ödüyor. Paramız zaten yok. Bu paraları ödeyemediğimiz zaman ne olacak? Bankalar gelip araçlarımızı haczedecek. Arkadaşım çocuğunu anaokulundan almak zorunda kaldı. Pandemi döneminde insanlar dışarıya çıkamazken canımızı riske atıp herkesin kargosunu eve dağıttık. Devletin açıkladığı enflasyon yüzde 36. Ama hissedilen enflasyon çok çok daha yüksek."

'TRENDYOL EMEKÇİLERİ KAZANACAK'

İşçilerin bekleyişini sürdürdüğü Trendyol Genel Merkezi önünde açıklama yapan DİSK/Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise şunları söyledi:

"Trendyol işçileriyle ekmek mücadelesi için sonuna kadar beraber olacağız. Trendyol emekçileri kazanacak. Bugün Trendyol finans müdürüyle bir görüşme yaptım. Tüm Trendyol işçileri için kendi aralarında değerlendirme yapacaklar. Bu değerlendirme sonunda sizlerle görüşüp görüşmeme konusunda karara varacaklar. Başta İstanbul olmak üzere tüm şubelerdeki arkadaşların buraya gelmesini sağlayalım. Müdürlerin yapacağı baskı ve tehditler kanunsuzdur, meşru değildir. İşçilerin hak arama mücadelesini müdürlerin engelleme şansı yoktur."