Trans tutuklu Buse, ölüm orucunun 15. gününde

Trans tutuklu Buse, ölüm orucunun 15. gününde

​​​​​​​Geçtiğimiz aylarda cinsiyet uyum operasyonu hakkı engellendiği için ölüm orucuna başlayan trans tutuklu Buse, açtığı davayı kazandıktan sonra ölüm orucunu sonlandırmıştı. Ancak hala sevki gerçekleşmeyen Buse, 31 Ocak’ta yeniden ölüm orucuna başladığını duyurdu ve şu an orucunun 15. gününde.

2018 yılının Haziran ayında Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan trans tutuklu Buse, cinsiyet uyum operasyonu hakkı engellendiği için ölüm orucuna başlamıştı. Buse’nin operasyon için açtığı davada, geçireceği operasyonun ruh sağlığı açısından zorunlu olduğuna karar verilmiş ve Buse ölüm orucunu sonlandırmıştı.

‘AMELİYAT ZORUNLUDUR ANCAK ACİLİYETİ YOKTUR’

Kaos GL’de yer alan habere göre Adalet Bakanlığı’na yazılan dilekçe sonucunda; Bakanlık cezaevine ‘ameliyat zorunludur ancak aciliyeti yoktur’ şeklinde dönüş yaptığı için Buse’nin hastaneye sevki gerçekleşmedi.

Sevkin gerçekleşmemesi üzerine Buse’nin avukatı Eren Keskin, talebi yerine getirilmeyen Buse’nin 31 Ocak’ta yeniden ölüm orucuna başladığını duyurdu.

DİREN COŞKUN: BUSE’NİN BEDENİ HAPİSTE OLABİLİR AMA BEDENİ RUHUNA HAPİS OLMASIN

Bir dönem Buse ile aynı cezaevinde kalan ve aralık ayında beraat eden Diren Coşkun ise Buse için dayanışma çağrısı yaptı:

“Geçiş sürecine başlamak isteyen, buna karar veren, adım atan translar için ameliyat olmak hayati bir meseledir. Bu durum, tıp hekimlerince belgelenir ve mahkemeler bunun üzerine izin kararı verir. Buse, hapiste geçireceği 20 yılı daha olan bir trans kadın. Bu davayı açtı ve kazandı. Buse’nin bedeni hapiste olabilir ama bedeninin ruhuna hapis olmaması Twitter’da #BuseYaşasın hashtagi ile sesimizi duyuralım.”

 

DAHA FAZLA